Резистентні до гербіцидів біотипи бур’янів в Україні - Швартау, В.В.; Михальська, Л.М. (Доповіді НАН України, 2022)
В Україні ідентифіковано резистентні до дії гербіцидів — інгібіторів ацетолактатсинтази класу імідазолінонів — імазапіру та імазамоксу, біотипи злакового бур’яну плоскухи звичайної, дводольних видів
щириці запрокинутої й лободи білої. Встановлено крос-резистентність бур’янів до дії гербіцидів: злаку
до сульфонілсечовин (нікосульфурон) та триазолпіримідинів (пеноксулам), дводольних видів до сульфонілсечовин форамсульфурону та йодосульфурон-метил-натрію, тифенсульфурон-метилу, трибенуронметилу; а також до похідного сульфоніламінокарбонілтриазолінонів — тієнкарбазон-метилу; до похідних триазолпіримідинів — флорасуламу та флуметсуламу. Не встановлено мультирезистентності плоскухи
звичайної, щириці запрокинутої та лободи білої до гербіцидів класів похідних гліцину — гліфосату, злаку до
піноксадену, а дводольних видів до похідних феноксикарбоксилатів — 2,4-Д, бензойної кислоти —дикамби;
трикетонів — топрамезону; дифенілових етерів — аклоніфену; піридинкарбоксилатів. Вперше показано,
що композиції гербіцидів під впливом пулу амонію можуть підвищувати рівень ефективності контролювання резистентних біотипів бур’янів. Ідентифікація високошкодочинних АЛС-резистентних плоскухи звичайної, щириці запрокинутої та лободи білої на півдні й у центральній частині “зернового поясу” України свідчить про обмеженість у ефективності контролювання бур’янів гербіцидами переважно з одним
механізмом дії, що потребує істотного перегляду принципів формування сівозмін і шляхів контролювання
бур’янів у державі для збереження високих рівнів рентабельності та продуктивності агрофітоценозів.
Вирішення цих питань є нагальним щодо збереження потенціалу України, як одного з гарантів продовольчої безпеки світу. In Ukraine, resistant to the action of herbicides — acetolactate synthase inhibitors of the imidazolinone class —
imazapyr and imazamox biotypes of monocot Echinochloa crus-galli var. crus-galli, and dicot Amaranthus
retroflexus, and Chenopodium album have been identified. Cross-resistance to herbicides: monocot to sulfonylurea
(nicosulfuron), and triazole pyrimidines (penoxsulam); dicots to sulfonylurea foramsulfuron, iodosulfuronmethyl-
sodium, thifensulfuron-methyl, tribenuron-methyl; to sulfonylaminocarbonyl triazolinone derivative —
thiencarbazone-methyl; to t riazole pyrimidine derivatives — florasulam, and flumetsulam were established. The
multiple resistance of Echinochloa crus-galli, Amaranthus retroflexus, and Chenopodium album to herbicides of the
classes of glycine derivatives — glyphosate, monocot to graminicide pinoxaden, and dicot species to phenoxy
carboxylic derivatives — 2,4-D, benzoic acid — dicamba; triketones — topramezone; diphenyl ethers — aclonifen
have not been established. It was shown for the first time that herbicide compositions under the influence of the
ammonium pool can increase the level of controlling resistant weed biotypes effectiveness. The identification of
highly harmful ALS-resistant Echinochloa crus-galli, Amaranthus retroflexus, and Chenopodium album in the
south and central part of the “grain belt” of Ukraine shows the limited effectiveness of weed control exclusively
with herbicides with one mechanism of action and requires a significant revision of the principles of crop rotation
formation and methods of weed control in the state to maintain high levels of profitability and productivity of
agrophytocenoses. Solving these issues is urgent in order to preserve Ukraine’s potential as one of the guarantors
of world food security.