Закономірності виделення водню на сталевих катодах, поверхнево модифікованих пентаоксидом ніобію, при електролізі лужного розчину - Куций, А.В.; Машкова, Н.В.; Манілевич, Ф.Д.; Козин, Л.Х. (Украинский химический журнал, 2013)
Для деполяризації катодного виділення водню на сталевих електродах з лужного розчину запропоновано метод термічного модифікування поверхні електродів пентаоксидом ніобію. Встановлено, що перенапруга виділення водню на сталевих катодах після модифікування їх поверхні значно зменшується. Показано, що до і після модифікування поверхні сталевих катодів пентаоксидом ніобію виділення водню на них відбувається за однаковим стадійним механізмом і його швидкість лімітується кінетичними обмеженнями. Для деполяризации катодного выделения водорода на стальных электродах из щелочного раствора предложен метод термического модифицирования поверхности электродов пентаоксидом ниобия. Установлено, что перенапряжение выделения водорода на стальных катодах после модифицирования их поверхности значительно уменьшается. Показано, что до и после модифицирования поверхности стальных катодов пентаоксидом ниобия выделение водорода на них происходит по одинаковому стадийному механизму и его скорость лимитируется кинетическими ограничениями. A method of thermal modification of electrode surface by niobium pentaoxide has been proposed for depolarization of cathodic hydrogen evolution on steel electrodes. It has been established that hydrogen evolution overvoltage on steel cathodes decreases greatly after modification of their surface. It has been shown that hydrogen evolution on steel electrodes proceeds by the same stepwise mechanism before and after modification of their surface by niobium pentaoxide, and evolution rate is limited by kinetic restrictions.