Склооутворення в системі ZBNL при повному або частковому заміщенні фториду барію (лантану) дифторидом ітербію - Іваненко, О.П.; Компаніченко, Н.М.; Омельчук, А.О. (Украинский химический журнал, 2013)
Методами диференціально-термічного, рентгенофазового аналізу, ІЧ- та електронної спектроскопії досліджено склоутворення в системах: ZrF₄(53.5)—NaF(20)—BaF₂(20)—LaF₃(6.5–x)—YbF₂(x) (0 ≤ х ≤ 6.5 % мол.) (І); ZrF₄(53.5)—NaF(20)—BaF₂(20–х)–LaF₃(6.5)—YbF₂(x) (0 ≤ х ≤ 20 % мол.) (IІ). Встановлено, що в системі І скло утворюється в усьому інтервалі концентрацій при заміщенні фториду лантану фторидом ітербію (IІ) (0 ≤ х ≤ 6.5 % мол.), а у системі II — при частковому заміщенні фториду барію дифторидом ітербію (0 ≤ х ≤ 10 % мол.). При більш повному заміщенні (х > 10 % мол.) утворюються склокристалічні фази. На ІЧ-спектрах, крім „безструктурного континууму” (≈ 500 см⁻¹), реєструються смуги поглинання, характерні для зв’язків Yb–F. В обох системах скло та склокристалічні фази мають зелене забарвлення, інтенсивність якого зростає із збільшенням вмісту YbF₂. Найбільш стійке скло за критерієм Грубі містить 3 або 5 % мол. YbF₂ у системах І та IІ відповідно. Методами дифференциально-термического, рентгенофазового анализа, ИК- и электронной спектроскопии исследовано стеклообразование в системах: ZrF₄(53.5)—NaF(20)—BaF₂(20)—LaF₃(6.5 –x)—YbF₂(x) (0 ≤ х ≤ 6.5 % мол.) (І); ZrF₄(53,5)–NaF (20)–BaF₂(20-х)–LaF₃(6,5)–YbF₂(x) (0 ≤ х ≤ 20 % мол.)(IІ). Установлено, что в системе I стекло образуется во всем интервале концентраций при замещении фторида лантана фторидом иттербия(II) (0 ≤ х ≤ 6.5 % мол.), а в системе II — при частичном замещении фторида бария дифторидом иттербия (0 ≤ х ≤ 10 % мол.). При более полном замещении (х>10 % мол.) образуются стеклокристаллические фазы. На ИК-спектрах, кроме "бесструктурного континуума" (≈500 см⁻¹), регистрируются полосы поглощения, характерные для связей Yb–F. В обеих системах стекло и стеклокристаллические фазы имеют зеленую окраску, интенсивность которой растет с увеличением содержания YbF₂. Наиболее устойчивое стекло по критерию Груби содержит 3 или 5 % мол. YbF₂ в системах I и II соответственно. Glass formation in the system: ZrF₄ (53.5)—NaF(20)—BaF₂(20)—LaF₃(6.5–x)—YbF₂(x) (0 ≤ х ≤ 6.5 % mol.) (І); ZrF₄(53.5)—NaF(20)—BaF₂(20–х)—LaF₃(6.5)—YbF₂(x) (0 ≤ х ≤ 20 % mol.) (IІ) has been investigated by differential thermal and X-ray phase analyses, IR and electron spectroscopy. It has been found that in the system I, glass is formed in the entire concentration range on the substitution of lanthanum fluoride by ytterbium difluoride (0 ≤ х ≤ 6.5 % mol.) and in the system II on the partial substitution of barium fluoride by ytterbium difluoride (0 ≤ х ≤ 10 % mol.). On more complete substitution (х>10% mol), glass phase with crystalline phase are formed. IR spectra, except “structureless continuum” (≈500 cm⁻¹), exhibit absorption bands typical of Yb–F bounds. In both systems, glass and glassy phase with crystalline phase have green color, whose intensity increases with YbF₂ content. According to the Gruby citerium, the most stable glass contains 3 or 5 % mol. YbF₂ in the systems I and II respectively.