Іонна провідність нестехіометричних фторидів самарію - Іваненко, О.П.; Компаніченко, Н.М.; Пшеничний, Р.М.; Омельчук, А.О. (Украинский химический журнал, 2013)
Мостовим методом на змінному струмі в температурному інтервалі 773—298 К при частоті 70 кГц досліджено провідність таблетованих зразків нестехіометричних сполук самарію. На логарифмічних залежностях провідності від оберненої температури для всіх досліджених сполук зареєстровано дві прямолінійні дільниці, характерні для фарадеївського фазового переходу. Схожий характер температурних залежностей провідності базової структури та надструктури, однаковий порядок провідності та незначна різниця енергій активації на подібних дільницях дає підстави вважати, що провідність даних сполук обумовлена іонним переносом. Мостовым методом на переменном токе в температурном интервале 773—298 К при частоте 70 кГц исследована проводимость таблетированных образцов нестехиометрических соединений самария. На логарифмических зависимостях проводимости от обратной температуры для всех исследованных соединений зарегистрированы два прямолинейных участка, характерных для фарадеевского фазового перехода. Похожий характер температурных зависимостей проводимости базовой структуры и надструктуры, одинаковый порядок проводимости и незначительная разница энергий активации на схожих участках дает основание считать, что проводимость данных соединений обусловлена ионным переносом. The conductivity of palletized samples of nonstoiciometric samarium compounds has been studied by the ac bridge method in a temperature range of 773—298 K at a frequency of 70 kHz. On logarithmic plots of conductivity against reciprocal temperature, two straight line portions, were observed for all investigated compounds. The similar nature of plots of conductivity against temperature for the basic structure and superstructure, the equal order of magnitude of conductivity and small difference in activation energies on the similar portions suggest that the conductivity of these compounds is due to ion transfer.