Синтез та дослідження електричних властивостей купратів барію - Булачок, А.С.; Дзязько, О.Г.; Фесич, І.В.; Голубцов, В.А.; Неділько, С.А. (Украинский химический журнал, 2013)
Твердофазною взаємодією між нітратом барію та купрум (ІІ) оксидом одержано зразки в потрійній системі Ba—Cu—O з різним мольним співвідношенням Ba:Cu. За допомогою ренгенофазового аналізу (РФА) знайдено фазовий склад синтезованих оксидних композицій та проаналізовано еволюцію порошкових дифрактограм у залежності від часу термообробки. Встановлено, що утворення однофазних купратів відбувається при мольному співвідношенні Ba:Cu 1:1 та 2:3. Електричні властивості сполук у системі Ba—Cu—O досліджено методом імпедансної спектроскопії, а кисневий індекс визначено йодометричним титруванням. Твердофазным взаимодействием нитрата бария с оксидом меди (ІІ) получены образцы в тройной системе Ba—Cu—O с различным мольным соотношением Ba:Cu. С помощью рентгенофазового анализа (РФА) найден фазовый состав синтезированных оксидных композиций, проанализирована эволюция порошковых дифрактограмм в зависимости от времени термообработки. Установлено, что образование однофазных купратов происходит при мольном соотношении Ba:Cu 1:1 и 2:3. Электрические свойства соединений в системе Ba—Cu—O исследованы методом импедансной спектроскопии, кислородный индекс определен иодометрическим титрованием. For the ternary system Ba—Cu—O, the samples with different molar ratios of Ba:Cu were prepared by solid-state interaction of barium nitrate and copper (ІІ) oxide. Using the X-ray diffraction phase analysis, we determined phase composition of the synthesized oxide compounds and analyzed variation of powder diffractograms with thermal treatment time. It was found that formation of single-phase cuprates occurs at Ba:Cu molar ratios of 1:1 and 2:3. The electrical properties of compounds in the Ba—Cu—O system were studied with impedance spectroscopy, while the oxygen index was determined using iodometric titration.