Бромування та функціоналізація поверхні вуглецевих волокон сірковмісними групами - Гріщенко Л.М.; Безугла, Т.М.; Музичук, Б.О.; Вакалюк, А.В.; Задерко, О.М.; Місчанчук, Б.Г. (Украинский химический журнал, 2013)
Отримано зразки та досліджено фізико-хімічні властивості бромованого вуглецевого волокна на основі поліакрилонітрилу. Показано, що бромовані волокна є активними прекурсорами для одержання сірковмісних кислотно-основних каталізаторів. Досліджено каталітичну активність сірковмісних вуглецевих волокон у реакції дегідратації ізопропанолу в газовій фазі. Встановлено, що попереднє бромування значно збільшує активність одержаних каталізаторів. Получены образцы и исследованы физико-химические свойства бромированных углеродных волокон на основе полиакрилонитрила. Показано, что бромированные волокна являются активными прекурсорами для получения серусодержащих кислотно-основных катализаторов. Исследована каталитическая активность серусодержащих углеродных волокон в реакции дегидратации изопропанола в газовой фазе. Установлено, что предварительное бромирование значительно увеличивает активность полученных катализаторов. The samples of brominated carbon fibers based on polyacrylonitrile were obtained and their physicochemical properties were investigated. It was shown that brominated fibers are active precursors for obtaining sulphur acid-base catalysts. It was investigated the catalytic activity of the sulphur-containing carbon fibers in the isopropanol dehydration in the gas phase. It was shown that preliminary bromination increases the activity of the catalysts obtained.