Синтез, будова та магнітні властивості координаційного полімеру міді (ІІ) з 1Н-піразолом - Давиденко, Ю.М.; Діхерт, С.; Демешко, С.O.; Майєр, Ф.; Павленко, В.О.; Фрицький, І.О. (Украинский химический журнал, 2013)
Встановлено, що при електрохімічному розчиненні нульвалентної міді в диметилформамідному розчині 1Н-піразолу (PZ) утворюється координаційний полімер [Cu₃(PZ-H)₃(ОAc)₂(OH)(PZ)]n азаметалокраунової будови на основі інвертованих тримідних фрагментів [Cu₃(m₃-OH)(к₂-PZ)₃]²⁺, про що свідчать дані рентгеноструктурного аналізу. Вимірювання магнітної сприйнятливості отриманого комплексу вище 95 К показали наявність ізотропного антиферомагнітного обміну з J = –117 см⁻¹ (Ĥ = –2JSi×Sj), при пониженні температури спостерігається значний вплив антисиметричного обміну і міжмолекулярної антиферомагнітної взаємодії. Установлено, что при взаимодействии металлической меди с 1Н-пиразолом в диметилформамидном растворе в условиях электрохимического синтеза образуется координационный полимер [Cu₃(PZ-H)₃(ОAc)₂(OH)(PZ)]n по типу азаметаллокраунов, в основе которого лежат инвертированные фрагменты [Cu₃(m₃-OH)(к₂-PZ)₃]²⁺, о чем свидетельствуют данные рентгеноструктурного анализа. Измерения магнитной восприимчивости полученного комплекса показали наличие изотропного антиферромагнитного обмена с J = –117 см⁻¹ ( Ĥ = –2JSi×Sj) выше 95 К, при понижении температуры наблюдается значительное влияние антисимметричного обмена и межмолекулярного антиферромагнитного взаимодействия. Reaction of copper metal with 1Hpyrazole in dymethylformamid solution by electrochemical synthesis formed copper (II) coordination polymer [Cu₃(PZ-H)₃(ОAc)₂(OH)(PZ)]n azametallacrown structural types based on inverted fragments [Cu₃(m₃-OH)(к₂-PZ)₃]²⁺, which is evident from the complete X-ray analysis. According to cryomagnetochemical measurements results the magnetic susceptibility of the complex above 95 K showed isotropic antiferromagnetic exchange with J = –117 см⁻¹ ( Ĥ = –2JSi×Sj) and at low temperatures there is a significant impact antisymmetric exchange and intermolecular antiferromagnetic interactions.