Активність каталази у коренях і бульбочках сої, інокульованої Tn5-мутантами Bradyrhizobium japonicum - Мандровська, Н.М.; Кругова, О.Д.; Василюк, В.М.; Коць, С.Я. (Вісник Українського товариства генетиків і селекціонерів, 2008)
Протягом вегетації досліджували показники ефективності симбіозу (нагромадження вегетативної маси, кількість і масу бульбочок, їхню азотфіксувальну активність) рослин сої за інокуляції вихідним і Tn5-мутантами Bradyrhizobium japonicum 646. Встановлено, що Tn5-мутанти розрізнялися як за вірулентністю, так і за активністю симбіозу. Показано, що активність антиоксидантного ферменту каталази у коренях сої, інокульованої різними за активністю Tn5-мутантами, змінювалась протягом вегетації і досягала максимуму у фазу цвітіння рослин. Встановлено, що каталазна активність бульбочок пов’язана з активністю мікросимбіонта: рівень її при інокуляції активними Tn5-мутантами був у 1,6–2 рази вищим, ніж у бульбочках при формуванні малоефективного симбіозу. В течение вегетации исследовали показатели эффективности симбиоза (наростание вегетативной массы, количество и масу клубеньков, их азотфиксирующую активность) растений сои при инокуляции исходным и Tn5-мутантами Bradyrhizobium japonicum 646. Показано, что активность антиоксидантного фермента каталазы в корнях сои, инокулированной различными по активности Tn5-мутантами, изменялась на протяжении вегетационного периода и достигали максимума в фазу цветения растений. Установлено, что каталазная активность клубеньков связана с активностью микросимбионта: уровень активности ее при инокуляции активными Tn5-мутантами был в 1,6–2 раза выше, чем в клубеньках при формировании малоактивного симбиоза. The indices of efficiency of symbiosis (growth vegetative mass, quantity mass and nitrogen activity of nodules) of soybean, inoculated by wild strain and Tn5-mutants of Bradyrhizobium japonicum 646 were studied during vegetative period. It was established that Tn5-mutants were differed for the virulence and activity of the symbiosis. It was shown that activity of antioxidant enzymes catalase in the roots of soybean, inoculated by Tn5-mutants with different activity, was changed during vegetation with maximum in blossom. It was established that catalase activity of nodules depended on microsymbiont activity. Level of catalase activity was in 1.6–2.0 times much for inoculated by activity Tn5-mutants in comparison with nodules under low efficiency symbiosis.