Вплив зміни умов культивування на циркадну динаміку структури клітинних популяцій Rauwolfia serpentina Benth. in vitro - Парнікоза, І.Ю.; Мірюта, Н.Ю.; Адонін, В.І.; Кунах, В.А. (Вісник Українського товариства генетиків і селекціонерів, 2008)
За допомогою термодинамічного підходу досліджено та описано залежності між динамікою часток клітин із різним вмістом ДНК в ядрі та площею ядерця, як біологічних потоків, та показників проліферації (мітозів та амітозів), які можуть виступати біологічними силами, на циркадному ієрархічному рівні за зміни умов культивування для високопродуктивного штаму К-27 Rauwolfia serpentina – продуцента протиаритмічного алкалоїду аймаліну. С помощью термодинамического подхода исследованы и описаны зависимости между динамикой частоты субпопуляций клеток с разным содержанием ДНК в ядре и площадью ядрышка, как биологических потоков, и показателей пролиферации (митозов и амитозов), которые могут выступать биологическими силами, на циркадном иерархическом уровне при изменении условий культивирования высокопродуктивного штамма К-27 Rauwolfia serpentina – продуцента противоаритмического алкалоида аймалина. Through the thermodynamic approach dependences between incidence of cells carrying various DNA content in nucleus, nucleoli area and proliferation rate (mitoses and amitoses) have been researched and described as biological fluxes (currents) and forces at the circadian hierarchic level upon changes in culture conditions as examplified by the Rauwolfia serpentina K-27 strain – producent of the antiarrhytmic alkaloid ajmaline.