Інвестиційна діяльність в Україні та її вплив на національну економіку - Разумова, Г.В.; Оскома, О.В.; Перетятько, К.О. (Економічний вісник Донбасу, 2022)
У статті проведено аналіз обсягу та структури прямих іноземних інвестицій в економіку України. Наведено та проаналізовано фактори, які негативно впливають на інвестиційну привабливість та інвестиційний клімат в Україні. Встановлено, що в Україні є суттєвий дисбаланс у інвестуванні по регіонам країни – дві третини іноземних коштів інвестуються у підприємства чотирьох областей, що має негативний вплив на розвиток національної економіки. Розроблено пропозиції щодо посилення інвестиційної привабливості України у післявоєнні часи, зокрема, створення максимально комфортних для інвестування умов, що дозволить компенсувати шкоду, нанесену війною. The article analyzes the volume and structure of direct foreign investment in the economy of Ukraine. Factors that negatively affect investment attractiveness and the investment climate in Ukraine are presented and analyzed. It was established that in Ukraine there is a significant imbalance in investments by regions of the country – two-thirds of foreign funds are invested in enterprises of four regions, which has a negative impact on the national economy development. Proposals have been developed to increase the investment attractiveness of Ukraine in the post-war period, in particular, to create the most comfortable conditions for investment, which will make it possible to compensate for the damage caused by the war.