Науково-методичні засади визначення економіко-екологічних збитків туризму внаслідок російської війни проти України - Петрушенко, М.М. (Економічний вісник Донбасу, 2022)
У статті наведені результати обґрунтування та узагальнення концептуальних складових щодо оцінювання економічних та екологічних збитків туризму та рекреації внаслідок російського вторгнення в Україну 2022 що включають положення: Порядку визначення шкоди та збитків, завданих Україні, зокрема в межах оцінювання втрат інфраструктури транспорту, втрат культурної спадщини, економічних витрати підприємств, втрат установ та організацій; Методики розрахунку обсягів туристичної діяльності, з урахуванням КВЕД-2010, Державного класифікатора продукції та послуг, UN Tourism satellite account, міжнародних рекомендацій ООН щодо статистики в туризмі, а також Eurostat Methodological manual for tourism statistics; методик визначення розмірів екологічної шкоди у національному законодавстві; Методики ІРЕЕД НАН України щодо оцінки соціально-економічної ефективності рекреаційного природокористування; а також рекомендації, зазначені в документах міжнародних організацій, зокрема UNEP, OSCE, щодо впливу війни на сталий розвиток. А також розроблено науково-методичні підходи щодо розрахунку збитків туризму та рекреації внаслідок російського вторгнення в Україну 2022, що включають такі основні складові: розмір збитків від зниження обсягів туристського споживання; розмір недоотриманого соціально-економічного ефекту від оздоровлення рекреантів у різних типах рекреаційних закладів; розмір екологічних збитків, зокрема заподіяних земельним ділянкам оздоровчого та/чи рекреаційного призначення, внаслідок порушення режиму, нормативів і правил їх використання; а також від знищення або погіршення якості рекреаційної зони від наслідків надзвичайних ситуацій, – унаслідок російського вторгнення в Україну 2022. Дослідження виконане в межах наукової теми «Управління природними активами на засадах блакитного зростання» (№ держ. реєстрації 0122U000738). The article presents the results of the substantiation and generalization of conceptual components regarding the assessment of economic and environmental damage to tourism and recreation as a result of the Russian invasion of Ukraine in 2022, that include the following provisions: the provisions of the Procedure for determining damage and losses caused to Ukraine, in particular within the scope of assessing losses of transport infrastructure, losses of cultural heritage, economic costs of enterprises, losses of institutions and organizations; the Methods for calculating the volume of tourist activity; the Methods for determining the extent of environmental damage in national legislation; the Methods of IMPEER of the NAS of Ukraine for assessing the socio-economic efficiency of recreational nature use; as well as the recommendations specified in the documents of international organizations, in particular UNEP, OSCE, regarding the impact of war on sustainable development. Also, scientific and methodological approaches are developed in the article, to the calculation of tourism and recreation losses as a result of the russian invasion of Ukraine in 2022, which include the following main components: the amount of losses from a decrease in tourist consumption; the size of the underachieved socio-economic effect from the recovery of recreationists in various types of recreational facilities; the amount of environmental damage, in particular caused to land plots for health and/or recreational purposes, as well as from the destruction or deterioration of the quality of the recreational area as a result of the consequences of emergency situations, – due to the russian invasion in Ukraine 2022. The research was carried out within the scientific project “Natural asset management on the basis of blue growth” (state registration number 0122U000738).