Формування інституційного середовища сталого розвитку старопромислових районів: проєктний підхід стратегування інноваційної екосистеми - Рогоза, М.Є. (Економічний вісник Донбасу, 2022)
Стаття присвячена дослідженню методологічних підходів стратегування інноваційних екосистем сталого розвитку старопромислових районів.
Методика дослідження. При проведенні досліджень використано підходи загальнонаукових методів досліджень, аналізу, проєктного управління, проєктного підходу стратегування інноваційних екосистем сталого розвитку старопромислових районів.
Результати. Досліджено проблеми розробки науково-теоретичних та методологічних підходів обґрунтування застосування проєктного підходу як необхідного та ефективного інструментарію щодо підсилення реалізації процесів стратегування інноваційних екосистем сталого розвитку старопромислових районів. Концептуально обґрунтовано застосування проєктного підходу як методологічного інструменту стратегування інноваційних екосистем сталого розвитку старопромислових районів на основі результатів аналізу міжгалузевого характеру розвитку інституціонального середовища, реалізації ідеї смарт-спеціалізації регіону та розвитку наявного промислового потенціалу старопромислового району з урахуванням впливу ринкових та технологічних трансформацій.
Практична значущість результатів дослідження. Розроблені концептуальні підходи використання проєктного підходу стратегування інноваційних екосистем для сталого розвитку промислових регіонів на основі прикладних аспектів проєктного управління можуть бути використані у проєктах (проєктних програмах) сталого розвиту регіонів із орієнтацією на забезпечення умов, які дозволять регіону формувати ресурси для поставлених цілей розвитку. The article studies methodological approaches for strategizing innovative ecosystems of sustainable development in old industrial areas.
Research methodology. When conducting the research, there were used the approaches for general scientific methods of research, analysis, project management and project approach of strategizing innovative ecosystems of sustainable development in old industrial areas.
The results. There were studied the problems of developing scientific-theoretical and methodological approaches for substan-
tiating the application of the project approach as a necessary and effective tool for strengthening the implementation of the processes for strategizing innovative ecosystems of sustainable development in old industrial areas. The application of the project approach as a methodological tool for strategizing innovative ecosystems for the sustainable development in old industrial areas is conceptually substantiated based on the results of the analysis for interdisciplinary nature in the development of institutional environment, the implementation of smart specialization in the region and the existing industrial potential development in old industrial areas, taking into account the influence of market and technological transformations.
Practical significance of research results. The developed conceptual approaches for using the project approach of strategizing innovative ecosystems for sustainable development of industrial regions based on applied aspects of project management can be used in projects (project programs) of sustainable development of regions with a focus on ensuring the conditions allowing the region to form resources for these development goals.