«Комбіновані» моделі публічно-приватного партнерства для відбудови України - Шилепницький, П.І.; Петрова, І.П. (Економічний вісник Донбасу, 2022)
У статті здійснено аналітичний огляд «комбінованих» проєктів на основі публічно-приватного партнерства та грантового фінансування Європейського Союзу. Проєкти, що поєднують публічно-приватне партнерство з фондами ЄС, підпадають під дію як правил ППП, так і принципів для європейських фондів. В Україні, де доступ до джерел фінансування вкрай обмеженим, саме грантова підтримка міжнародних організацій та країн-партнерів має вирішальне значення для фінансування різноманітних проєктів щодо відбудови та відновлення України.
Розглянуто інституціональне забезпечення сприяння розвитку публічно-приватного партнерства міжнародними організаціями. Наведено схеми поєднання грантового фінансування ЄС та приватного інвестування на основі ППП. Запропоновано «комбіновані» моделі поєднання грантового фінансування ЄС та приватного фінансування на основі публічно-приватного партнерства в Україні, що сприятиме відновленню інфраструктури, зруйнованої під час війни, залученню інвестицій, створенню нових робочих місць тощо. The article provides an analytical review of “combined” projects based on public-private partnership and grant funding from the European Union. Projects combining public-private partnership with EU funds are subject to both PPP rules and principles for European funds. In Ukraine, where access to funding sources is extremely limited, it is the grant support of international organizations and partner countries that is crucial for financing various projects related to the reconstruction and restoration of Ukraine.
Institutional support for the development of public-private partnership by international organizations is considered. Schemes of combining EU grant funding and private investment based on PPPs are presented. “Combined” models of combining EU grant funding and private funding based on public-private partnership in Ukraine are proposed, which will contribute to the restoration of infrastructure destroyed during the war, investment attraction, creation of new jobs, etc.