Просторове забезпечення управління сталим господарюванням у критичній інфраструктурі в особливий період - Микитенко, В.В.; Драчук, Ю.З. (Економічний вісник Донбасу, 2022)
У статті запропоновано до використання методологічні положення розбудови та запровадження у практику просторового трирівневого комплексу програм із моніторингу (загального/стандартного, оперативного/кризового та фонового/наукового), який сформовано за урахування сучасної геополітичної та внутрішньо економічної ситуації в державі за блоковим принципом конфігураційної трансформації в якості Національної просторової системи моніторингу результативності управління сталим господарюванням у критичній інфраструктурі. Сформульовано цільову діяльність Національної системи моніторингу такою, що має бути спрямована на: а) організацію інформаційної підтримки на рівні прийняття рішень і контролю за виконанням доручень та створення постійно діючого інформаційного полігону за об’єктами критичної інфраструктури; б) отримання, крім техніко-економічної, технологічної та фінансової інформації, також й інформації, пов’язаної з динамікою загроз сталому господарюванню критичної інфраструктури та її подання державним органам, суб’єктам управління й господарювання тощо; в) вживання заходів, безпосередньо спрямованих на підвищення рівня захисту від виявлених загроз і ризиків, що має бути успішно використано для прийняття рішень у різних господарських та бізнес-процесах. Використано при визначенні ключових проблем критичної інфраструктури у нестійких умовах економічної та військової агресії основні положення кібернетичної теорії, яка надає змогу розглядати самоорганізацію державного утворення як процес досягнення динамічної рівноваги між системою управління сталим господарюванням у критичній інфраструктурі та її оточенням. The article proposes to use the methodological provisions for the development and implementation in practice of a spatial three-level complex of monitoring programs (general/standard, operational/crisis and background/scientific), which was formed taking into account the current geopolitical and internal economic situation in the state according to the block principle of configurational transformation in the quality of the National Spatial System for Monitoring the Effectiveness of Management of Sustainable Management in Critical Infrastructure. The target activity of the National Monitoring System has been formulated, which should be aimed at: a) organization of information support at the level of decision-making and control over the execution of assignments and the creation of a permanent information testing ground for critical infrastructure objects; b) obtaining, in addition to technical-economic, technological and financial information, also information related to the dynamics of threats to the sustainable management of critical infrastructure and its submission to state bodies, management and management entities, etc.; c) the use of measures directly aimed at increasing the level of protection against identified threats and risks, which should be successfully used for decision-making in various economic and business processes. The main provisions of the cybernetic theory were used to determine the key problems of critical infrastructure in the unstable conditions of economic and military aggression, which makes it possible to consider the self-organization of the state entity as a process of achieving a dynamic balance between the management system of sustainable management in critical infrastructure and its environment.