Особливості відновлення старопромислових територій в контексті Глобальних цілей та реалізації стратегій смарт-спеціалізації - Солдак, М.О. (Економічний вісник Донбасу, 2022)
Виклики, пов’язані із воєнними діями та подальшим повоєнним відновленням, зовнішніми і внутрішніми факторами функціонування вітчизняних галузей промисловості потребують науково обґрунтованих концептуальних положень ревіталізації старопромислових територій на нових принципах стратегічного планування та в контексті Глобальних цілей сталого розвитку.
Метою статті є узагальнення сучасних поглядів на переосмислення підходів до розвитку старопромислових територій у Європейському Союзі та визначення напрямів відновлення старопромислових територій України в контексті Глобальних цілей та реалізації стратегій смарт-спеціалізації в умовах повоєнного відновлення.
У Європейському Союзі нові погляди базуються на критичній оцінці політики смарт-спеціалізації, яка спирається, переважно, на традиційну науково-технічну модель інновацій, та фокусується на неявній соціально-екологічній моделі, що передбачає залучення потенціалу науки, технологій та інновацій для задоволення потреб суспільства через досягнення завдань цілей Організації Об'єднаних Націй у сфері сталого розвитку.
Комплексний підхід до переосмислення розвитку регіонів на основі соціально-екологічних інновацій надає концепція фундаментальної економіки. Вона ґрунтується не на секторах економіки знань, а на сферах, які забезпечують населення основними соціальними благами та послугами, що складають основу повсякденного цивілізованого життя.
Повоєнне відновлення громад в Україні буде зосереджено, перш за все, на досягненні соціального благополуччя, яке має стати основною метою інноваційної політики. Тому необхідним є забезпечення рівноваги між стратегічним плануванням розвитку регіонів на принципах смарт-спеціалізації, заснованої на технологічних інноваціях, та фундаментальної економіки, яка базується на неявній соціально-екологічній моделі інновацій. Підходи до досягнення такої рівноваги та встановлення пріоритетних значень для розвитку будуть різними, зважаючи на різні типи регіонів України (тимчасово окуповані, прифронтові та тилові). Це слід враховувати при розробці стратегій регіонального розвитку на 2024-2027 роки. Challenges associated with military activities and subsequent post-war reconstruction, external and internal factors of the functioning of domestic industries require scientifically grounded conceptual provisions for the revitalization of old industrial areas based on new principles of strategic planning and in the context of the Global Goals of Sustainable Development.
The purpose of the article is to summarize modern views on the rethinking of approaches to the development of old industrial areas in the European Union and to determine directions for the restoration of old industrial areas of Ukraine in the context of the Global Goals and the implementation of smart specialization strategies in the conditions of post-war recovery.
In the European Union, new views are based on a critical evaluation of the smart specialization policy, which relies mainly on the traditional scientific and technical model of innovation, and focuses on an implicit social-ecological model, which provides for the involvement of the potential of science, technology and innovation to meet the needs of society through achieving the goals of the United Nations in the sphere of sustainable development.
A comprehensive approach to rethinking the development of regions on the basis of socio-ecological innovations is provided by the conception of fundamental economics. It is based not on sectors of the knowledge economy, but on areas that provide the population with basic social goods and services that form the basis of everyday civilized life.
The post-war recovery of communities in Ukraine will be focused, first of all, on achieving social well-being, which should become the main goal of innovative policy. Therefore, it is necessary to ensure a balance between the strategic planning of the development of regions based on the principles of smart specialization, grounded on technological innovations, and the fundamental economy, which is based on an implicit socio-ecological model of innovation. Approaches to achieving such a balance and establishing priority values for development will be different, taking into account different types of regions of Ukraine (temporarily occupied, front-line and rear). This should be taken into account when developing regional development strategies for 2024-2027.