Синтез металевих наночастинок родію в карбамід- та ацетамід-хлоридних розплавах із його комплексних сполук - Кочетова, С.А.; Буряк, М.І.; Савчук, А.В.; Малишев, В.В. (Украинский химический журнал, 2013)
Встановлено, що в карбамід- та ацетамід-хлоридних розплавах при анодному розчиненні родію утворюються змішані комплекси [Rh(NH₃)₄Cl₂]⁺ квазіоктаедричної будови симетрії D4h. При катодному відновленні отриманих комплексів Rh(III) у досліджуваних розплавах здійснено синтез наночастинок Rh і нанопокриття ними Fe, Cu, Mo. Установлено, что в карбамид- и ацетамид-хлоридных расплавах при анодном растворении родия образуются смешанные комплексы [Rh(NH₃)₄Cl₂]⁺ квазиоктаэдрического строения симметрии D4h. При катодном восстановлении комплексов Rh(III) в исследуемых расплавах осуществлен синтез наночастичек Rh и нанопокрытия ими Fe, Cu, Mo. The electrochemical behaviour of rhodium at low-temperature carbamide-chloride and acetamidechloride melts was investigated. The composition and structure of complex ions formed after anodic dissolution have been studied. After electrochemical reduction of [Rh(NH₃)₄Cl₂]⁺complexes, the nanoparticles of Rh and layer of rhodium is formed.