Вплив заміщення Ві на властивості сполук Bi₁.₈₋ₓPb₀.₂TlₓSr₂CaCu₂Oᵧ та Bi₁.₈₋ₓPb₀.₂TlₓSr₂Ca₂Cu₃Oᵧ - Корбут, І.О.; Наумова, Д.Д.; Неділько, С.А. (Украинский химический журнал, 2013)
Синтезовано та досліджено високотемпературні надпровідники складу Bi₁.₈₋ₓPb₀.₂TlₓSr₂CaCu₂Oᵧ та Bi₁.₈₋ₓPb₀.₂TlₓSr₂Ca₂Cu₃Oᵧ (0 ≤ x ≤ 0.5). За даними рентгенографічного аналізу визначено область гомогенності, зміну параметрів елементарної комірки. Показано, що зі збільшенням ступеня заміщення x у системі Bi₁.₈₋ₓPb₀.₂TlₓSr₂CaCu₂Oᵧ спостерігається зростання параметра а, об’єму елементарної комірки V та зменшення параметра с; у зразках системи Bi₁.₈₋ₓPb₀.₂TlₓSr₂Ca₂Cu₃Oᵧ зі збільшенням ступеня заміщення параметри а, с і V зменшуються. Вивчено залежність температури переходу в надпровідний стан від ступеня заміщення. Синтезированы и исследованы высокотемпературные сверхпроводники состава Bi₁.₈₋ₓPb₀.₂TlₓSr₂CaCu₂Oᵧ и Bi₁.₈₋ₓPb₀.₂TlₓSr₂Ca₂Cu₃Oᵧ (0 ≤ x ≤ 0.5). По данным рентгенографического анализа определена область гомогенности, смена параметров элементарной ячейки. Показано, что при изменении степени замещения x в системах наблюдается изменение параметров а, с, объема элементарной ячейки V. Изучена зависимость температуры перехода в сверхпроводимое состояние от степени замещения. High-temperature superconductors Bi₁.₈₋ₓPb₀.₂TlₓSr₂CaCu₂Oᵧ and Bi₁.₈₋ₓPb₀.₂TlₓSr₂Ca₂Cu₃Oᵧ (0 ≤ x ≤ 0,5) were synthesized and researched. The homogeneity region, change of unit cell parameters were determined by X-ray diffraction analysis. The unit cell parameters a and V of Bi₁.₈₋ₓPb₀.₂TlₓSr₂CaCu₂Oᵧ system increase and parameter c decreases with the increase of substitution degree x; in the Bi₁.₈₋ₓPb₀.₂TlₓSr₂Ca₂Cu₃Oᵧ samples the unit cell parameters a, c and V decrease with the increase of substitution degree x. The dependence of transition temperature in superconducting state from substitution degree was determined.