Сопоставление сорбции сапонитом соляной кислоты и десорбции обменных и структурообразующих катионов - Дмитренко, Ю.А.; Мамченко, А.В. (Украинский химический журнал, 2013)
Исследованa зависимость десорбции катионов Na⁺, K⁺, Са²⁺, Mg²⁺, Feⁿ⁺, Al³⁺ из сапонита Варваровского месторождения Хмельницкой области (Украина) от количества прореагировавшей соляной кислоты при различных солевых фонах в равновесном растворе, варьируемых добавлением хлорида натрия. Определена удельная обменная емкость сапонита по ОН⁻-группам. Досліджено залежності десорбції катіонів Na⁺, K⁺, Са²⁺, Mg²⁺, Fⁿ⁺, Al³⁺ із сапоніту Вар варівського родовища (Хмельницька область, Україна) в залежності від кількості прореагованої соляної кислоти при різних сольових фонах у рівноважному розчині, що варіювалися додаванням хлоридунатрію. Отримано дані стосовно питомої обмінної ємкості сапоніту по ОН⁻-групам. Dependence Na⁺, K⁺, Са²⁺, Mg²⁺, Feⁿ⁺, Al³⁺ cations desorption from saponite (Ukraine,Varvarovsky deposit of the Khmelnytsk region) of hydrochloricacid amount with different salt content by addingsodium chloride in equilibrium solution was investigated. Saponite specific exchange capacity of OH⁻-groups was determined.