Частота микроядер и уровень тревожности у школьников - Соболь, М.В.; Афанасьева, Е.С.; Безруков, В.Ф. (Вісник Українського товариства генетиків і селекціонерів, 2008)
Исследовали частоту микроядер (МЯ) в клетках буккального эпителия и тревожность у 243 участников Всеукраинских школьных олимпиад по биологии. Среднее значение частоты микроядер в обследованной группе составило 2,6 ± 0,11 ‰. Для девушек среднее значение частоты микроядер составило 2,7 ± 0,15 ‰, для юношей - 2,4 ± 0,16 ‰, различия статистически незначимы. Среднее значение уровня личностной тревожности для девушек составило 45,9 ± 0,88 балла, в группе юношей - 42,2 ± 0,89 балла, различия статистически значимы (p<0,05). Средние значения уровня реактивной тревожности в группе девушек (32,8 ± 1,04 балла) и юношей (28,2 ± 1,12 балла) также различаются статистически значимо (p<0,05). Проведен корреляционный анализ между индивидуальными значениями частот микроядер и уровнями двух типов тревожности. Достоверная позитивная корреляция между частотой микроядер и тревожностью имела место в группе с высоким уровнем реактивной тревожности: rs = 0,62, p<0,01. Досліджували частоту мікроядер у клітинах букального епітелію та тривожність у 243 учасників Всеукраїнських шкільних олімпіад з біології. Середнє значення частоти мікроядер в обстеженій групі склало 2,6 ± 0,11 ‰. Для дівчат середнє значення частоти мікроядер склало 2,7 ± 0,15 ‰, для юнаків - 2,4 ± 0,16 ‰, різниця статистично незначима. Середнє значення рівня особистісної тривожності для дівчатсклало 45,9 ± 0,88 бали, в групі юнаків - 42,2 ± 0,89 бали, різниця статистично значима (p<0,05). Середнє значення рівня реактивної тривожності в групі дівчат (32,8 ± 1,04 бали ) та юнаків (28,2 ± 1,12 бали) також відрізняються статистично значимо (p<0,05). Проведено кореляційний аналіз між індивідуальними значеннями частот мікроядер та рівнями двох типів тривожності. Достовірна позитивна кореляція між частотою мікроядер та тривожністю мала місце в групі з високим рівнем реактивної тривожності: rs = 0,62, p<0,01. The micronuclei (MN) frequency in buccal cells and the anxiety of 243 participants of Ukrainian school biological Olympiads were investigated. The average frequency of micronuclei was 2,6 ± 0,11 ‰. It was 2,7 ± 0,15 ‰ in females and 2,4 ± 0,16 ‰ - in males. The difference of the average MN frequencies for these two groups was statistically insignificant. The average rate of personal anxiety in females was 45,9 ± 0,88 marks, it was 42,2 ± 0,89 marks in males, this difference was statistically significant (p<0,05). The average rate of reactive anxiety in females was 32,8 ± 1,04 marks, it was 28,2 ± 1,12 marks in males, this difference was statistically significant too (p<0,05). The correlation analysis of the micronuclei frequency and the rates of two types of anxiety was carried out. The positive correlation between the individual MN frecuency and the individual rate of anxiety was statistically significan in the group with the high rate of reactive anxiety: rs = 0,62, p<0,01.