Особливості реакції фотосинтетичного апарату контрастних за посухостійкістю сортів озимої пшениці на грунтову посуху - Соколовська-Сергієнко, О.Г.; Стасик, О.О. (Вісник Українського товариства генетиків і селекціонерів, 2008)
Досліджували вплив грунтової посухи у фазу кущіння на водний режим, СО2-газообмін, вміст хлорофілу та ріст рослин у 9-ти контрастних за посухостійкістю сортів озимої пшениці. Зниження вологості грунту спричиняло підвищення водного дефіциту, зменшення фотосинтезу і відносної швидкості росту (накопичення біомаси) рослин незалежно від паспортної характеристики посухостійкості сортів. Зміни інтенсивності фотодихання в умовах водного дефіциту були різнонаправленними, в одних сортів активність фотодихання збільшувалася або залишалась на рівні контролю, а в інших – зменшувалася. При цьому співвідношення швидкості фотодихання до інтенсивності фотосинтезу в усіх сортів збільшувалося в 2-8 разів. Показано позитивну кореляцію між інтенсивностями фотодихання і фотосинтезу, а також між стрес-індукованим зниженням вмісту хлорофілу і паспортною характеристикою посухостійкості сортів. Изучали влияние почвенной засухи в фазу кущения на водный режим, СО2-газообмен, содержание хлорофилла и рост растений у 9-ти контрастных по засухоустойчивости сортов озимой пшеницы. Снижение влажности почвы вызывало повышение водного дефицита, уменьшение интенсивности фотосинтеза и относительной скорости роста (накопления биомассы) растений независимо от паспортной характеристики засухоустойчивости сортов. Изменения интенсивности фотодыхания в условия водного дефицита были разнонаправленными, у одних сортов активность фотодыхания увеличивалась или оставалась на уровне контроля, а у других - снижалась. При этом соотношение скорости фотодыхания к интенсивности фотосинтеза у всех сортов увеличивалось в 2-8 раз. Отмечена позитивная корреляция между интенсивностями фотодыхания и фотосинтеза, а также между стресс-индуцируемым снижением содержания хлорофилла и паспортной характеристикой засухоустойчивости сортов. The soil water deficit effects on water relations, CO2 exchange, chlorophyll content and growth rate were studied in 9 winter wheat varieties differing in their drought tolerance. The extent of decrease in the relative water content, the CO2 exchange rate and the specific growth rate of stressed plants did not correspond with drought-tolerance ratings of varieties. The drought-induced changes in photorespiration rate were different in varieties studied however the ratio of photorespiration to photosynthesis increased dramatically in stressed plants of all varieties. It was found a positive correlation between photosynthesis and photorespiration rates in stressed plants and an accordance between the stress-induced decrease in chlorophyll content and the drought-tolerance ratings of varieties.