Состав соль-сольватных электролитов и удельная емкость природного пирита - Присяжный, В.Д.; Глоба, Н.И.; Сирош, В.А. (Украинский химический журнал, 2013)
Pассмотрена удельная емкость природного пирита и его обратимость в процессе циклирования в зависимости от состава соль-сольватных электролитов, включающих литиевую соль и апротонный растворитель класса линейных эфиров (глимов). Показано, что удельная электропроводность растворов и удельная емкость пирита зависят от природы аниона соли лития, ее концентрации и молекулярной массы глимового растворителя. Удельная емкость пирита уменьшается в ряду, в соответствии с которым степень диссоциации литиевой соли увеличивается. Повышению удельной емкости пирита способствует снижение концентрации соли лития и увеличение температуры в процессе заряда–разряда. Розглянуто вплив складу сіль-сольватних електролітів на основі сумішей глімових розчинників з літієвими солями на питомі характеристики природного піриту та зворотність його питомої ємності при циклуванні. Показано, що питома електропровідність електролітів та питома ємність піриту знаходяться в залежності від природи аніону солі літію, її концентрації та молекулярної маси розчинника. Питома ємність піриту зменшується у відповідності зі зростанням ступеня дисоціації солі літію. Підвищенню питомої ємності піриту при циклуванні до 550—500 мАч/г в електролітах на основі сумішей з LiN(CF₃SO₂)₂ сприяє зниження концентрації солі та збільшення температури циклування. Dependence of specific capacity of natural pyrite and its reversibility during cycling has been investigated in salt-solvate electrolytes based on mixtures of liner ether (glym) and lithium salts. It has been shown that conductivity of solvents and specific capacity of pyrite are determined by both the nature of salt and its concentration, and also depends on the molecular mass of the solvent. Specific capacity of the pyrite cathode decreases, with increasing of the dissociation degree of the lithium salt. The increase of the pyrite specific capacity up to 550—500 mAh/g promotes by reducing the salt concentration and temperature increase during charge-discharge process.