Анодные и катодные процессы при электрохимической поляризации свинцового электрода в сернокислых электролитах - Козин, В.Ф.; Близнюк, А.В. (Украинский химический журнал, 2013)
Методом циклической вольтамперометрии исследованы кинетика и механизм формирования анодного многофазового металлокисного слоя свинца с электронной проводимостью. Рассмотрено электрохимическое взаимодействие окисных форм свинца с промежуточными продуктами окисления воды. Спектрофотометрическим методом изучена система Pb⁰—PbSO₄. Установлено, что при контакте металлического свинца с ионами Pb²⁺ в сернокислых растворах образуются интермедиаты Pb⁺, характеризующиеся появлением на спектрах электронного поглощения полосы в области 41×10³ см⁻¹. Методом циклічної вольтамперометрії досліджено кінетику і механізм формування анодного багатофазового металокисного шару свинцю з електронною провідністю. Розглянуто електрохімічну взаємодію окисних форм свинцю з проміжними продуктами окислення води. Методом спектрофотометрії вивчено систему Pb⁰—PbSO₄. Встановлено, що при контакті металевого свинцю з іонами Pb²⁺ у сірчанокислих розчинах утворюються інтермедіати Pb+, що характеризуються появою на спектрах електронного поглинання смуги в області 41×10³ см⁻¹. Для оцінки кінетичних параметрів утворення Pb⁺ використанo залежність інтенсивності смуги поглинання від часу контакту іонів Pb²⁺ з металевим свинцем. The kinetics and mechanism of the formation of multiphase lead oxide anode layer with electronic conductivity have been investigated by cyclic voltammetry. The electrochemical interaction between lead oxide forms and water oxidation intermediates has been considered. The Pb⁰—PbSO₄ system has been studied by the spectrophotometric method. It has been found that when metallic lead is in contact with Pb²⁺ ions, Pb+ intermediates are formed in sulfate solutions, which are characterized by the appearance of a band at 41×10³ sm⁻¹ in electronic absorption spectra. To estimate the kinetic parameters of Pb⁺ formation, the dependence of absorption band intensity on the time of contact of Pb²⁺ ions with metallic lead was used.