Вплив вуглецевих нанотрубок на формування нанокомпозитів на основі термостійких сітчастих поліціануратів - Бардаш, Л.В.; Файнлейб, О.М.; Григор’єва, О.П.; Boiteux, G.; Ulanski, J. (Украинский химический журнал, 2013)
Досліджено вплив мультистінних вуглецевих нанотрубок (МСВНТ) на формування нанокомпозитів на основі термостійких сітчастих поліціануратів, отриманих in situ поліциклотримеризацією олігомерів диціанового естеру бісфенолу А (ДЦБА) за присутності різного вмісту МСВНТ, та морфологію синтезованих нанокомпозитів, їх структуру і фізико-хімічні властивості. Встановлено, що за невеликого вмісту МСВНТ (0.03—0.06 % мас.) синтезовані нанокомпозити мають високі показники модулю пружності, зафіксовано суттєве підвищення величин межі міцності sр (на 62—94 % у залежності від вмісту МСВНТ), зроблено висновок про взаємодію нанонаповнювача з полімерною матрицею на нанорівні. Исследовано влияние мультистенных углеродных нанотрубок (МСУНТ) на формированние нанокомпозитов на основе термостойких сеточных полициануратов, полученных in situ полициклотримеризацией олигомеров дицианового эстера бисфенола А (ДЦБА) в присутствии различного количества МСУНТ, и морфологию синтезированных нанокомпозитов, их структуру и физико-химические свойства. Установлено, что при небольшом содержании МСУНТ (0.03—0.06 % мас.) синтезированные нанокомпозиты имеют высокие показатели модуля упругости, зафиксировано значительное повышение величины границы прочности sр (на 62—94 % в зависимости от содержания МСУНТ), сделан вывод о взаимодействии нанонаполнителя с полимерной матрицей на наноуровне. An influence of multiwall carbon nanotubes (MWCNT) on formation of nanocomposites based on thermostable polycyanurate networks obtained by in situ polycyclotrimerization of oligomers of dicyanate ester of bisphenol A (DCBA) in the presence of different amount of MWCNT and on their morphology, structure and physical-chemical properties has been studied. It has been found that at low MWCNT content (0.03—0.06 % wt.) the nanocomposites synthesized have high elastic modulus, significant increasing value of strength at break (by 62—94 % depending on MWCNT content) has been observed, the nanoscale interaction of the nanofiller with polymer matrix is discussed.