Синтез та електропровідність складних фторидів KPbLnF₆ (Ln = Y, La, Nd, Sm, Gd, Ho, Yb) - Пшеничний, Р.М.; Погоренко, Ю.В.; Омельчук, А.О.; Трачевський, В.В. (Украинский химический журнал, 2013)
Методом твердофазного синтезу отримано складні неорганічні фториди на основі рідкісноземельних елементів KPbLnF₆ (Ln = Y, La, Nd, Sm, Gd, Ho, Yb). Синтезовані сполуки кристалізуються або в гексагональній сингонії зі структурою гагарініту, або в кубічній. У температурному інтервалі 293—773 К провідність синтезованих сполук задовільно апроксимується лінійним рівнянням у координатах lgσ—1/T. Стехіометричні фази мають приблизно на порядок величини меншу провідність, ніж тверді розчини, при цьому у сполук з Y та Ho найменша енергія активації. Методом твердофазного синтеза получены сложные неорганические фториды на основе редкоземельных элементов KPbLnF₆ (Ln — Y, La, Nd, Sm, Gd, Ho, Yb). Синтезированные соединения кристаллизуются в гексагональной сингонии со структурой гагаринита или в кубической. В температурном интервале 293—773 К проводимость синтезированных соединений удовлетворительно аппроксимируется линейным уравнением в координатах lgσ—1/T. Стехиометрические фазы имеют примерно на порядок величины меньшее значение проводимости, чем твердые растворы, при этом у соединений с Y и Ho наименьшая энергии активации. The complex inorganic fluorides based on rare earth element fluorides KPbLnF₆ (Ln — Y, La, Nd, Sm, Gd, Ho, Yb) were obtained by the method of solid phase synthesis. The synthesized compounds crystallize either in hexagonal symmetry with haharinit structure or in cubic symmetry. The conductivity of synthesized compounds satisfactorily approximated by a linear equation in the coordinates: lgσ—1/T in a temperature range 293—773 К. The conductivity of stoichiometric phases is approximately of the order of magnitude lower than the conductivity of nonstoichiometric phases. Compounds based on yttrium fluoride and holmium fluoride have the lowest activation energy.