Синтез та люмiнесценцiя Na₃Pr(PO₄)₂ - Теребіленко, К.В.; Теребіленко, А.В.; Слободяник, М.С.; Зубар, О.В. (Украинский химический журнал, 2013)
Досліджено особливості кристалізації фосфатів у розчинах-розплавах системи Na–Pr–P–Mo–O та встановлено області кристалізації PrPO₄ i Na₃Pr(PO₄)₂. Новий подвійний фосфат кристалізується в орторомбічній сингонії пр.гр. Pca2, а =14.027(7), b =16.001(6), c =18.578(1) Å , Z=24. Спектр фотолюмінесценції характеризується інтенсивною люмінесценцією в червоній області спектру. Исследованы особенности кристаллизации фосфатов в растворах–расплавах системы Na— Pr—P—Mo—O и установлены области кристаллизации PrPO₄ и Na₃Pr(PO₄)₂. Новый двойной фосфат кристаллизуется в орторомбической сингонии пр.гр. Pca2, а = =14.027(7), b =16.001 (6), c =18.578(1) Å , Z=24. Спектр фотолюминесценции характеризуется интенсивной люминесценцией в красной области спектра. The crystallization trends of phosphates crystallization in the molten system Na–Pr–P–Mo–O system have been studied. The fields of PrPO₄ and Na₃Pr(PO₄)₂ have been established. The novel double phosphate crystallizes in orthorhombic system, space group Pca2, а =14.027(7), b =16.001(6), c =18.578(1) Å , Z=24. The photoluminescence spectrum shows intense emission in the red diapason.