Фотокаталитическая активность образцов BaTi₄O₉ и Ba₂Ti₉O₂₀, полученных термическим методом - Халявка, Т.А.; Шимановская, В.В.; Цыба, Н.Н.; Капинус, Е.И. (Украинский химический журнал, 2013)
Термическим методом синтезированы мезопористые порошки BaTi₄O₉ и Ba₂Ti₉O₂₀. Исследованы их структурные и фотокаталитические свойства. Установлено, что средний объем пор и средний радиус пор титанатов бария увеличивается по сравнению с исходными анатазом и рутилом. Выяснено, что в реакциях деструкции красителей образцы титаната бария проявляют более высокую фотокаталитическую активность по сравнению с чистым анатазом и рутилом. Константы скорости деструкции красителей в присутствии титанатов бария увеличиваются в 2 раза с ростом рН раствора от 2 до 8. При увеличении концентрации фотокатализатора до 2 г/л константа скорости деструкции возрастает и при дальнейшем повышении содержания титаната бария ≥ 2 г/л остается неизменной. Термічним методом синтезовано мезопоруваті порошки BaTi₄O₉ та Ba₂Ti₉O₂₀. Досліджено їх структурні та фотокаталітичні властивості. Встановлено, що середній об’єм пор та середній радіус пор титанатів барію збільшується у порівнянні з вихідними анатазом та рутилом. З’ясовано, що в реакціях деструкції барвників зразки титанату барію проявляють більш високу фотокаталітичну активність у порівнянні з чистим анатазом та рутилом. Константи швидкості деструкції барвників у присутності титанатів барію збільшуються в 2 рази з підвищенням рН розчину від 2 до 8. При збільшенні концентрації фотокаталізатора до 2 г/л константа швидкості деструкції зростає та при подальшому підвищенні вмісту титанату барію ≥ 2 г/л залишається незмінною. Mesoporous BaTi₄O₉ and Ba₂Ti₉O₂₀ powders were synthesized by thermal method. Structure and photocatalytic chracteristics of these materials were studied. Average pores volume and average pores radius was found to increase as compared with original anatase and rutile. Compared to pure anatase and rutile barium titanate exhibit enhanced photocatalytic activity. Rate constant of dye destruction over barium titanates increases by factor two with increasing solution pH from 2 to 8. Photocatalyst concentration increasing in solution up to 2 g/l results in the rise of destruction rate constant followed by dependence flating out at barium titanate concentration more than 2 g/l.