Компетентность к агробактериальной трансформации каллусных культур инбредных линий кукурузы (Zea mays L.) - Струнин, Д.Е.; Абраимова, О.Е.; Пэрри, Л.; Тищенко, Е.Н. (Вісник Українського товариства генетиків і селекціонерів, 2008)
Анализировали компетентность к агробактериальной трансформации эмбриогенного каллуса, индуцированного из незрелых зародышей инбредных линий кукурузы Чи-31, Дк-443, Дк-675, Плc-61 и морфогенного каллуса, полученного из апикальных меристем побегов инбредных линий Л-250, Л-370, Л-390, Л-391. После трансформации с использованием агробактериального штамма LВА 4404, несущего вектор pBI121 или рСВ001 с геном неомицинфосфотрансферазы (nptII), наблюдалось формирование каллусов, устойчивых к летальным дозам канамицина. Методом ПЦР-анализа показано наличие гена nptII в ДНК Km-устойчивых каллусов линий Чи-31, Дк-675, Плc-61 и Л-390. У Km-устойчивых каллусов происходила потеря или значительное снижение морфогенетического потенциала. Аналізували компетентність до агробактеріальної трансформації ембріогенного калюсу, індукованого із незрілих зародків інбредних ліній Чі-31, Дк-443, Дк-675, Плc-61, та морфогенного калюсу, отриманного із апікальних меристем пагонів інбредних ліній Л-250, Л-370, Л-390, Л-391 кукурудзи (Zea mays L.). При використанні агробактеріального штаму LВА 4404, який містить вектор PBI121 або рСВ001 із геном неоміцинфосфотрансферази (nptII) спостерігали формування на калюсних ліній, стійких до летальних доз канаміцин сульфату (KmСК). Методом ПЛР показано наявність гена nptII в ДНК Km-резистентних калюсів ліній Чі-31, Дк-675, Плc-61 и Л-390. У Km-резистентних калюсів спостерігали втрату або значне зменшення морфогенетичного потенціалу. Отримані дані свідчать про генотипову залежність інтродукції Т-ДНК в клітини різних калюсних культур. The competence to agrobacterial transformation of embryogenic calli induced from immature embryos of inbred lines Chi-31, Dk-443, Dk-675, Pls-61 as well as morphogenic calli from shoot apical meristem of inbred lines L-250, L-370, L-390, L-391 were studied. Using agrobacterial strain LВА 4404 harboring the vector PBI121 or рСВ001 with gene neomycin phosphotransferase II (nptII) the formation of саlli lines resistant to lethal dose of kanamycin were observed. Presence of nptII gene in DNA of Km-resistant calli of Chi-31, Dk-675, Pls-61, Л-390 by PCR have been shown. The loss or considerable decrease of morphogenic potential of Km-resistant calli took place. These data have been shown genotypic dependence of T-DNA transfer in cell of different calli cultures.