Поверхностная энергия твердых тел - Тарасевич, Ю.И. (Украинский химический журнал, 2013)
На основании собственных и литературных данных развиты и реализованы подходы для определения полных термодинамических характеристик поверхности гидрофобных и гидрофильных твердых тел.Оценены термодинамические характеристики практически важных сорбентов и катализаторов — силохрома, силикагеля, γ-Al₂O₃, слоистых силикатов с жесткой структурной ячейкой. Специальное внимание уделено свойствам поверхности графита, графитированной термической сажи, графена. На основі власних і літературних даних розвинено та реалізовано підходи для визначення повних термодинамічних характеристик поверхні гідро фобних і гідрофільних твердих тіл. Оцінено термодинамічні характеристики практично важливих сорбентів і каталізаторів — силохрому, силікагелю, γ-Al₂O₃, шаруватих силікатів з жорсткою структурною коміркою. Спеціальну увагу присвячено властивостям поверхні графіту, графітованої термічної сажі, графену. The approaches for the determination of total thermodynamic characteristics of surface of hydrophobic and hydrophilic solids, based on own and literature data, are developed and implemented. The thermodynamic characteristics of the sorbents and catalysts important from practical point of view: silochrom, silica gel, γ-Al₂O₃, layer silicates with rigid structural cell are estimated. The special attention is paid to the surface properties of graphite, graphitised thermal carbon black, and graphene.