Синтез та спектроскопічні дослідження фторвмісних Bi-ВТНП сполук - Неділько, С.А.; Зенькович, О.Г.; Трачевський, В.В.; Ашуєв, А.А. (Украинский химический журнал, 2013)
Синтезовано ВТНП-сполуки Bi₂₋ₓPbₓSr₂CaCu₂O₈₋ₓF₂ₓ та Bi₂Sr₂CaCu₂O₈₋ₓF₂ₓ з використанням CuF₂ та PbF₂ як фторуючих реагентів. Методом ЯМР-спектроскопії у твердому тілі встановлено позиції в кристалічній гратці Bi-2212, в яких відбувається заміщення кисню на фтор. Структурні зміни у шарах CuO₂ дослідженo методом спектроскопії ЕПР. Синтезированы ВТСП-соединения Bi₂₋ₓPbₓSr₂CaCu₂O₈₋ₓF₂ₓ и Bi₂Sr₂CaCu₂O₈₋ₓF₂ₓ с использованием CuF₂ и PbF₂ в качестве фторирующих реагентов. Методом ЯМР-спектроскопии в твердом теле определены позиции в кристаллической решетке Bi-2212, в которых происходит замещение кислорода на фтор. Структурные изменения в слоях CuO₂ исследованы методом спектроскопии ЭПР. HTSC compounds Bi₂₋ₓPbₓSr₂CaCu₂O₈₋ₓF₂ₓ and Bi₂Sr₂CaCu₂O₈₋ₓF₂ₓ were synthesized with utilization of CuF₂ and PbF₂ as fluorinating agents. The positions in the structure of Bi-2212, where substitution of oxygen atom to fluorine atom takes place, were determined with the method of NMR solid state spectroscopy. Changing of the structural layers CuO₂ after fluorination were studied by EPR spectroscopy.