Компьютерное моделирование добычи нефти штанговыми насосами в системе "скважина – пласт" - Алиев, Ф.А.; Джаламбеков, М.А.; Валиев, Н.А.; Гасанов, И.Р.; Ализаде, Н.А. (Прикладная механика, 2019)
Данная работа является продолжением исследований, начатых в [7]. В ней предлагается алгоритм для определения основных показателей разработки залежей в системе «скважина – пласт» и параметров штангового насоса. При этом учитываются реальные термодинамические свойства летучей нефти и сжимаемость пласта-коллектора. Розглянуто процес експлуатації свердловини до покладів летючої нафти штанговим насосним способом. Створено алгоритм для визначення основних показників розробки покладів в системі "свердловина - пласт" і параметрів штангового насоса. При цьому враховуються реальні термодинамічні властивості летючої нафти і стисливість пласта-колектора. На основі запропонованого алгоритму створено комп'ютерну модель процесу експлуатації свердловини штанговими насосами, що дозволяє контролювати основні робочі параметри насоса і показників пластової системи. З використанням розробленого симулятора досліджено процес розробки покладу, вивчено особливості впливу робочих параметрів насоса на його продуктивність. Встановлено, що вплив числа коливань на продуктивність насоса незначний при перевищенні певного значення. Запропонований алгоритм може бути використаний при створенні інтелектуальних систем для автоматизованого управління процесом експлуатації свердловини, обладнаної штанговим насосом в системі "свердловина - пласт".Розглянуто процес експлуатації свердловини до покладів летючої нафти штанговим насосним способом. Створено алгоритм для визначення основних показників розробки покладів в системі "свердловина - пласт" і параметрів штангового насоса. При цьому враховуються реальні термодинамічні властивості летючої нафти і стисливість пласта-колектора. На основі запропонованого алгоритму створено комп'ютерну модель процесу експлуатації свердловини штанговими насосами, що дозволяє контролювати основні робочі параметри насоса і показників пластової системи. З використанням розробленого симулятора досліджено процес розробки покладу, вивчено особливості впливу робочих параметрів насоса на його продуктивність. Встановлено, що вплив числа коливань на продуктивність насоса незначний при перевищенні певного значення. Запропонований алгоритм може бути використаний при створенні інтелектуальних систем для автоматизованого управління процесом експлуатації свердловини, обладнаної штанговим насосом в системі "свердловина - пласт". The process of operating the volatile oil well by the sucker-rod pump method is considered. An algorithm is developed to determine the main indices of the deposits in the system “oil well – stratum” and parameters of the sucker rod pump. The real thermodynamic properties of volatile oil are taking into account and the compressibility of the stratumcollector. On the proposed algorithm's basis, a computer model of the oil well operating process by the sucker-rod pump is established, which makes it possible to monitor the main operating parameters of the pump and the reservoir system indices. The process of reservoir development and the features of effect of the pump operating parameters on its productivity are studied using the developed simulator. It is established that the influence of the number of oscillations on the pump performance is insignificant when a certain value being exceeded. The proposed algorithm can be used to create the intelligent systems for automated control of operation of the sucker-rod pump in a well-reservoir system.