Адмиттансные характеристики радиальных и толщинных колебаний тонких пьезокерамических дисков - Карлаш, В.Л. (Прикладная механика, 2019)
В настоящем сообщении приводятся результаты аналитических и экспериментальных исследований адмиттансных амплитудно-частотных зависимостей вынужденных радиальных и толщинных колебаний тонкого пьезокерамического диска со сплошными электродами. Расчеты амплитуд и фаз ведутся для активных и реактивных компонентов полной проводимости. Все расчеты проведены в комплексной форме с учетом диэлектрических, упругих и пьезоэлектрических потерь энергии. Измерения проводились с применением усовершенствованной схемы Мэзона с дополнительным коммутатором. Проаналізовано експериментальні результати, одержані при дослідженні вимушених електропружних коливань кругових п'єзокерамічних пластин. Експериментальні та розрахункові графіки повних, активних і реактивних компонентів адмітансу порівнюються між собою як у вигляді амплітудно-частотних характеристик, так і через кола (півкола) повної провідності. Встановлено, що амплітудно-частотні адмітансні характеристики значно залежать від моди коливань і величини міжелектродної ємності. Розрахунки адмітансу добре узгоджуються з експериментальними даними.Проаналізовано експериментальні результати, одержані при дослідженні вимушених електропружних коливань кругових п'єзокерамічних пластин. Експериментальні та розрахункові графіки повних, активних і реактивних компонентів адмітансу порівнюються між собою як у вигляді амплітудно-частотних характеристик, так і через кола (півкола) повної провідності. Встановлено, що амплітудно-частотні адмітансні характеристики значно залежать від моди коливань і величини міжелектродної ємності. Розрахунки адмітансу добре узгоджуються з експериментальними даними. The experimental results obtained in the study of forced radial and thickness vibrations of the circular piezoceramic plates are analyzed. The experimental and calculation plots of the amplitude-frequency relation for full, active and reactive admittance components are comparing. It is established that the amplitude-frequency admittance characteristics are very dependent on the vibration mode and inter-electrode capacity value. The calculations of admittance are agreed well with the experimental data.