Феномен "турецького нейтралітету" в Другій світовій війні - Черніков, І. (Міжнародні зв’язки України: наукові пошуки та знахідки, 2011)
Туреччина в особі свого державного керівництва, яка протягом Другої
світової війни вміло маневрувала у багатьох дипломатичних хитросплетіннях, використавши при цьому винайдений нею ж феномен «турецького
нейтралітету», змогла уникнути безпосередньої участі в бойових операціях, а відтак зберегти власний людський потенціал і необхідну інфраструктуру та забезпечити членство в ООН. Турция в лице своего государственного руководства, которая в течение
Второй мировой войны умело маневрировала во многих дипломатических
хитросплетениях, использовав при этом изобретенный ею же феномен
«турецкого нейтралитета», смогла избежать непосредственного участия
в боевых операциях, а следовательно, сберечь собственный человеческий
потенциал и необходимую инфраструктуру и обеспечить членство в ООН. Thus, Turkey in the name of its government during the World War II expertly
maneuvered within many diplomatic intricacies using for this purpose the
invented phenomenon of the «Turkish neutrality». The latter enabled Turkey to
elude participation in the battle actions and correspondingly preserved its human
potential and vital physical infrastructure.