Прояв формотворчого процесу у гібридів озимої пшениці за ознакою групової стійкості проти основних фітозахворювань з використанням ШКІФ у лісостепу України - Кириленко, В.В. (Вісник Українського товариства генетиків і селекціонерів, 2008)
У Миронівському інституті пшениці імені В.М. Ремесла для створення селекційного матеріалу озимої пшениці з груповою стійкістю проти збудників основних листкових хвороб з використанням ШКІФ патогенів проведено серію схрещувань батьківських форм з різним рівнем стійкості. В гібридних комбінаціях на успадкування ознаки стійкості впливала цитоплазма материнської рослини, тому у схрещуваннях на стійкість проти групи фітозахворювань за материнську форму слід використовувати сорт з груповою стійкістю. В Мироновском институте пшеницы имени В.Н. Ремесло для создания селекционного материала озимой пшеницы с групповой устойчивостю к возбудителям основных листовых болезней с использованием ИКИФ патогенов проведено серию скрещиваний родительских форм с различным уровнем устойчивости. В гибридных комбинациях на наследование признака влияла цитоплазма материнского растения, поэтому в скрещиваниях на устойчивость к группе фитозаболеваний как материнскую форму следует использовать сорт с групповой устойчивостью. Series of crosses of parental forms differing in resistance level was carried out at the V.M.Remeslo Myronivka Institute of Wheat for creation of winter wheat breeding material with group resistance against causal agent of main leaf diseases when using ACIB of pathogens. In hybrid combinations inheritance of the trait depended on maternal cytoplasm, therefore in crosses for resistance against group of diseases variety with group resistance should be involved as maternal form.