Зовнішньополітичний менталітет незалежної України: особливості й протиріччя (1990-поч. ХХІ ст.) - Мартинов, А. (Міжнародні зв’язки України: наукові пошуки та знахідки, 2011)
У статті досліджено особливості формування й протиріччя виявлення
в сучасних міжнародних відносинах зовнішньополітичного менталітету
України. Розглянуто основні концептуальні підходи до його аналізу.
Показано взаємовпливи історичних і цивілізаційних факторів, вплив національної психології на позиціонування держав у міжнародних відносинах. Ментально і концептуально добре організована зовнішня політика не
гарантує ефективного захисту національних інтересів, а лише збільшує шанси на це. В статье исследованы особенности формирования и противоречия
проявления в современных международных отношениях внешнеполитического менталитета Украины. Рассмотрены основные концептуальные
подходы к его анализу. Показано взаимное влияние исторических, цивилизационных факторов, национальной психологии на позиционирование
государств в международных отношениях. Ментально организованная
внешняя политика не гарантирует эффективной защиты национальных
интересов, но увеличивает соответствующие шансы. The article is devoted to the basic specifically of evolution and realization
foreign policy mentality of Ukraine. Presents influence the historical, civilization
and national psychology aspects in status of state in international relationship.