К определению параметров ядер наследственности изотропных нелинейно-вязкоупругих материалов при сложном напряженном состоянии - Голуб, В.П.; Кобзарь, Ю.М.; Фернати, П.В. (Прикладная механика, 2019)
В настоящей работе задача идентификации ядер наследственности нелинейновязкоупругих материалов при сложном напряженном состоянии решается путем формулировки соотношений, устанавливающих зависимость между ядрами ползучести при сложном и одномерном напряженных состояниях в рамках модели вязкоупругости, основанной на гипотезе пропорциональности девиаторов и на задании нелинейности вязкоупругих свойств в форме уравнений типа уравнения Работнова. Сформульовано залежності між ядрами спадковості ізотропних нелінійно-в'язкопружних матеріалів за умов складного та одновимірного напружених станів. Визначальні рівняння нелінійної в'язкопружності задані у формі, що відповідає гіпотезі пропорційності девіаторів. Нелінійність в'язкопружних властивостей задається моделями типу моделі Работнова. Розв'язано та апробовано експериментально задачі розрахунку деформацій повзучості та релаксації напружень у тонкостінних трубчастих елементах за умов комбінованого навантаження розтягом із скрученням.Сформульовано залежності між ядрами спадковості ізотропних нелінійно-в'язкопружних матеріалів за умов складного та одновимірного напружених станів. Визначальні рівняння нелінійної в'язкопружності задані у формі, що відповідає гіпотезі пропорційності девіаторів. Нелінійність в'язкопружних властивостей задається моделями типу моделі Работнова. Розв'язано та апробовано експериментально задачі розрахунку деформацій повзучості та релаксації напружень у тонкостінних трубчастих елементах за умов комбінованого навантаження розтягом із скрученням. The relationships between the heredity kernels of isotropic nonlinear viscoelastic materials under the complex and one-dimensional stress states are formulated. The constitutive equations are given in the form that corresponds to the hypothesis of deviators proportionality. The nonlinearity of viscoelastic properties is given by the models of the Rabotnov’s type one. The problems of analysis of the creep strains and stress relaxation in the thin-walled tubular elements under combined load of tension with torsion are solved and experimentally approved.