Возбуждение пространственно развитых волн Лэмба системой объемных и поверхностных нагрузок (Часть 1.) - Петрищев, О.Н.; Романюк, М.И. (Прикладная механика, 2019)
Приведена постановка и результаты решения граничной задачи о возбуждении гармонических волн Рэлея системой поверхностных и объемных внешних сил, произвольно распределенных в ограниченной области упругого полупространства. Розглянуто принцип і метод розрахунку електроакустичних перетворювачів в режимі збудження пружних хвиль в ізотропних твердих тілах. При розв'язанні однорідної граничної задачі динамічної теорії пружності отримано співвідношення, які повністю визначають весь набір власних функцій (нормальних хвиль). Розглянуто основні розв'язки крайової задачі динамічної теорії пружності в припущенні, що джерело просторово розвинених хвиль Лемба не має осьової симетрії. Виконано кількісні оцінки комплексних коренів дисперсійного рівняння для симетричних і антисиметричних хвиль Лемба.Розглянуто принцип і метод розрахунку електроакустичних перетворювачів в режимі збудження пружних хвиль в ізотропних твердих тілах. При розв'язанні однорідної граничної задачі динамічної теорії пружності отримано співвідношення, які повністю визначають весь набір власних функцій (нормальних хвиль). Розглянуто основні розв'язки крайової задачі динамічної теорії пружності в припущенні, що джерело просторово розвинених хвиль Лемба не має осьової симетрії. Виконано кількісні оцінки комплексних коренів дисперсійного рівняння для симетричних і антисиметричних хвиль Лемба.Сформульовано та повністю аналітично вирішено проблему збудження просторово розвинених хвиль Лемба системою об'ємних та поверхневих навантажень. Застосовуючи пряме та обернене інтегральне перетворення Ганкеля, отримано співвідношення для визначення коефіцієнтів амплітуд радіально розповсюджуваних неосесиметричних хвиль Лемба, які збуджуються системою об'ємних та поверхневих навантажень у довільній області ізотропного пружного шару. Отримано співвідношення для обчислення компонентів вектора переміщення частинок матеріалу пружного шару в дальньому полі. The principle and method for calculating the electroacoustic transducers in the mode of elastic waves excitation in the isotropic solid bodies is considered. When being solved a homogeneous boundary problem of the dynamic theory of elasticity, the relations are obtained that completely determine the entire set of eigenfunctions (normal waves). The main solutions of the boundary value problem of the dynamic theory of elasticity are considered under the assumption that a source of the spatially developed Lamb waves does not have the axial symmetry. The quantitative estimates of the complex roots of dispersion equation for symmetric and antisymmetric Lamb waves are performed.