Хвороби колосу у озимої пшениці лісостепу України - Ковалишина, Г.М.; Мурашко, Л.А.; Ковалишин, А.Б. (Вісник Українського товариства генетиків і селекціонерів, 2008)
Наводяться результати вивчення видового складу збудників хвороб колосу і зерна озимої пшениці. В результаті мікологічного аналізу визначили, що мікофлора хворого колосся представлена такими видами грибів: Mucor mucedo, Penicilium viridicatum, P. expansum, Alternaria alternata, A. tenussima, Cladosporium herbarum, Fusarium sporotrichiella, F.oxysporum, F. moniliforme, F. culmorum, F. graminearum, F. gibbosum. Серед грибів роду Fusarium найбільш поширеним є F. graminearum. До даного захворювання виділені відносно стійкі сорти: Деметра, Ростиславна, Багіра, Сніжана. Приводятся результаты изучения видового состава возбудителей болезней колоса и семян озимой пшеницы. В результате микологического анализа определили, что микофлора больных колосьев представлена такими видами грибов: Mucor mucedo, Penicillium viridicatum, P. expansum, Alternaria alternata, A. tenussima, Cladosporium herbarum, Fusarium sporotrichiella, F. oxysporum, F. moniliforme, F culmorum, F. graminearum, F. gibbosum. Среди грибов рода Fusarium наиболее распространенным является F. graminearum. К даному заболеванию выделены относительно устойчивые сорта: Деметра, Ростиславна, Багира, Снижана. Results of studying specific composition of pathogens of winter wheat head and seeds are given. Resulted from mycological analyze it was determined that mycoflora of attacked ears consists of such fungi species as Mucor mucedo, Penicillium viridicatum, P. expansum, Alternaria alternata, A. tenussima, Cladosporium herbarum, Fusarium sporotrichiella, F. oxysporum, F. moniliforme, F. culmorum, F. graminearum, F. gibbosum. F. graminerum was the most widespread species among Fusarium genus. Comparatively resistant against these disease cultivars Demetra, Rostyslavna, Bagira, Snizhana were singled out.