Іноземні негоціанти у розвитку комерційних зв’язків українських чорноморських портів (перша третина ХІХ ст.) - Бацак, Н. (Міжнародні зв’язки України: наукові пошуки та знахідки, 2012)
Головними джерелами дослідження стали щорічні статистичні збірки та випуски газетної періодики Півдня Російської імперії, що відбивають динаміку зовнішньої торгівлі і судноплавства іноземного купецтва та містять дані про розміри їхніх річних оборудок, назви місць
торгівлі, номенклатуру товарів, ціни й обсяги торгівлі ними, а також
інформацію про кількість і державну приналежність кораблів та імена
їхніх капітанів і судновласників. Главными источниками исследования стали ежегодные статистические сборники и выпуски газетной периодики Российской империи,
которые отражают динамику внешней торговли и мореплавания иностранного купечества, содержат данные относительно величины их
годовых оборотов, названия мест торговли, номенклатуру, цены и
объемы торговли товарами, а также информацию о количестве и
государственной принадлежности кораблей и имена их капитанов и
судовладельцев. The main sources of the present research comprises annual statistic and
newspaper periodicals of Russian Empire, which reflect dynamics of foreign
trade and Italian and Greek merchants’ navigation. Also they contain data
about annual amounts of imported and exported goods, names of places where
they traded, prices, ships involved and their owners and (or) captains.