Репродуктивные показатели волнистых попугайчиков при использовании для размножения птиц с редкими мутациями окраски оперения - Маркова, О.А. (Вісник Українського товариства генетиків і селекціонерів, 2008)
Проводили скрещивания обычных волнистых попугайчиков и птиц с редкими мутациями окраски оперения: серокрылых, коричных и перламутровых. Показано, что использование для размножения мутантных особей значимо не изменяет среднее количество птенцов в кладке по сравнению с контролем. Среднее количество яиц в кладке в контрольной группе составляет 6,90. Выявлено значимое увеличение среднего количества яиц в кладке до 8,83 в скрещиваниях серокрылых самцов и обычных гетерозиготних самок, до 8,47 в скрещиваниях обычных гетерозиготных самцов и коричных самок, а также до 8,35 в скрещиваниях коричных самцов и обычных самок. Проводили схрещування звичайних хвилястих папужок та птахів з рідкісними мутаціями забарвлення оперення: сірокрилих, коричних та перламутрових. Показано, що використання для розмноження мутантних особин значимо не змінює середню кількість пташенят в кладці порівняно з контролем. Середня кількість яєць у кладці в контрольній групі становить 6,90. Виявлено значиме збільшення середньої кількості яєць у кладці до 8,83 в схрещуваннях сірокрилих самців та звичайних гетерозиготних самиць, до 8,47 в схрещуваннях звичайних гетерозиготних самців, та коричних самиць, а також до 8,35 в схрещуваннях коричних самців та звичайних самиць. Crossings between normal budgerigars and birds with rare mutations of the plumage colour: greywing, cinnamon and spangle, – have been analyzed. It has been shown, that use of the mutant birds does not change significantly average quantity of the nestlings in the clutch. It has been found, that the average quantity of the eggs in the clutch in the control group is 6,90. Significant increase of the eggs quantity in the clutch to 8,83 has been observed in the crossings between greywing males and normal heterozygous females, to 8,47 in the crossings between normal heterozygous males, and cinnamon females, and also to 8,35 in the crossings between cinnamon males and normal females.