Іспанія та іспанці в українських рецепціях другої половини ХІХ – початку ХХ ст. - Варварцев, М. (Міжнародні зв’язки України: наукові пошуки та знахідки, 2012)
У статті досліджуються витоки та становлення іспаністики в
Україні другої половини ХІХ — початку ХХ ст., діяльність й основні праці
українських істориків і письменників про Іспанію. Характеризуються
напрями студій та їх зв’язок з боротьбою за відродження національної
культури і політичної самостійності народів в Іспанії і Україні. В статье исследуются истоки и становление испанистики в Украине
в период второй половины ХІХ — начала ХХ в., деятельность и основные
труды украинских историков и писателей об Испании. Характеризуются
направления студий и их связь с борьбой народов Испании и Украины за
возрождение национальной культуры и политической независимости. The sources and the forming of the Spanish studies in Ukraine within the
second part of XIX — the beginning of XX century is the subject of analysis of
the essay. It is examined the activity and the principal works of Ukrainian
historian and writers on Spain, the connection of their research interests with
the peoples’ fight for the revival of national culture and political independence.