Мовне питання як модус чеського національного відродження (кінець ХVІІІ – перша третина ХІХ ст.) - Бевзюк, Є. (Міжнародні зв’язки України: наукові пошуки та знахідки, 2012)
Стаття присвячена проблемі етнокультурного слов’янського ренесансу кінця ХVІІІ — початку ХІХ ст. на прикладі чеського національного
відродження. У цей період у середовищі західних слов’ян фактично
сформувалася ціла плеяда патріотично налаштованих науковців, письменників, які працювали у напрямі відновлення соціальної функції мови та модернізації її літературного стандарту. Зростання вагомості національної проблематики у сучасній Європі робить дослідження цієї
проблеми актуальним для розуміння витоків та перспектив розвитку цих процесів. В статье рассматривается проблема этнокультурного славянского
ренессанса конца XVIII — начала XIX вв. В этот период у западных
славян сформировалась целая плеяда патриотично настроенных ученых,
писателей, которые плодотворно работали в направлении восстановления социальной функции языка и модернизации своего литературного
стандарта. Возрастающее значение национального вопроса в современной Европе привело к повышению интереса исследователей к проблеме этнического ренессанса. The research is devoted to the study of ethnocultural Slavonic renaissance
in the late XVIII — early XIX centuries. Among western Slavs this period is
characterized by the fact that there were numerous patriotically oriented
scientists and writers that worked on the renewal of the social function of
language and modernization of its literary standard. Language became the
object of empires’ politics, the ideological factor of the national liberation
movement for the western slavs.