Температурозалежна активність гваяколпероксидази у Apx2 нокаут-мутантів арабідопсису - Пиріжок, Р.Ю.; Волков, Р.А.; Панчук, І.І. (Вісник Українського товариства генетиків і селекціонерів, 2008)
Зміни активності гваяколпероксидази (POD) за дії теплового стресу було досліджено у рослин арабідопсису дикого типу та у двох ліній нокаут-мутантів по аскорбатпероксидазі 2 (Apx2). Після 2 годин дії помірного теплового стресу (37°C) активність POD зростала на 27-36 %; при цьому різниця між рослинами дикого типу та нокаут-мутантами була недостовірною. Жорсткий тепловий стрес спричиняв більш суттєвий ефект: після 2 годин інкубації при 44° C активність POD у двох ліній нокаут-мутантів була на 60 та 77 %, а у рослин дикого типу – лише на 16 % вище порівняно з контрольними пробами, які інкубували при кімнатній температурі. Отримані дані свідчать, що POD бере участь у відповіді на тепловий стрес і може функціонально компенсувати втрату активності APX. Изменения активности гваяколпероксидази (POD) под воздействием теплового стреса было изучено у растений арабидопсиса дикого типа и у двух линий нокаут-мутантов по аскорбатпероксидазе 2 (Apx2). После 2 часов воздействия умеренного теплового стреса (37°C) активность POD возростала на 27-36%; при этом разница между растениями дикого типа и нокаут-мутантами была недостоверной. Жосткий тепловой стрес вызывал более существенный эффект: после 2 часов инкубации при 44°C активность POD у двух нокаут-мутантов была на 60 и 77%, а у растений дикого типа - только на 16% выше по сравнению с контрольными пробами, которые инкубировали при комнатной температуре. Полученные данные свидетельствуют, что POD принимает участие в ответе на тепловой стрес и может функционально компенсировать утрату активности APX. Changes in guaiacol peroxidase (POD) activity upon heat shock were tested wild type plants of Arabidopsis and in two lineages of ascorbate peroxidase 2 (Apx2) knock-out mutants. After 2 hours of moderate heat treatment (37°C) 27-36% increase of POD activity was found; no significant difference between the wild type plants and knock-out mutants was observed. Upon severe heat shock the effect was better pronounced: after 2 hours treatment at 44°C POD activity was 60 and 77% higher in two lineages of knock-out mutants but only 16% higher in wild type plants comparing to the control probes incubated at room temperature. The data indicate that POD appears to be involved in the heat stress response and can functionally compensate the loss of APX activity.