Отримання калюсної культури Echium plantagineum L. – продуцента шиконіну - Пороннік, О.О.; Кучма, М.Д.; Кунах, В.А. (Вісник Українського товариства генетиків і селекціонерів, 2008)
Одержано культуру тканин синяка подорожникового E. plantagineum L. з корінців проростків насіння на агаризованому живильному середовищі 5С01. Вирощування на живильному середовищі LS-м ініціювало біосинтез червоних шиконінових пігментів. Відселектовано найпродуктивніший за шиконіном варіант (3Ер) кальтури тканин, приріст біомаси в якого складає 16,8 г/л за пасаж, а вихід шиконіну – 8,6 % в сухій масі. Загальна продуктивність варіанту 3Ер на 14-ту добу росту становить 1,4 г на 1 л живильного середовища і 2,5 г/л шиконіну при подовженому пасажі на 20-ту добу росту. Получена культура тканей E. plantagineum из корешков проростков семян на агаризованой питательной среде 5С01. Культивирование на питательной среде LS-м инициировало биосинтез красных шикониновых пигментов. Отселектирован наиболее продуктивный по шиконину вариант каллусной культуры (3Ер). Прирост биомассы в культуре составляет 16,8г/л за пассаж, а выход шиконина – 8,6% в сухой массе. Общая продуктивность каллуса 3Ер на 14 день роста составляет 1,4 г шиконина на 1 л питательной среды и 2,5 г/л шиконина при продлённом пассаже на 20 сутки роста. E. plantagineum tissue culture has been generated from the roots of seed shoots on 5C01 agarized nutrient medium. Cultivation on the LS-m nutrient medium induced biosynthesis of the red shikonin pigments. Variant of callus tissue (3Ep), accumulating 8.6% of shikonin derivatives per dry biomass whose yield on the 14th day of growth constituted up to 16.8 mg/L of nutrient medium was selected. The total 3Ер callus productivity of shikonin derivatives to 14th day of growth constituted up to 1.4 g/L and 2.5 g/L of nutrient medium under extended to 20th day of passage.