Вихідний матеріал для селекції ярого ячменю на стійкість до грибкових захворювань - Сабадин, В.Я. (Вісник Українського товариства генетиків і селекціонерів, 2008)
Наведено результати прояву стійкості до збудників борошнистої роси, смугастої і темно-бурої плямистостей, карликової іржі та основних господарсько-цінних ознак у колекційних сортозразків ячменю ярого. Встановлено рівень стійкості зразків ячменю до збудника борошнистої роси в лабораторних та польових умовах. Виділено сортозразки Європрестиж і Якуб з комплексом господарсько-цінних ознак. Рекомендовано для селекції кращі зразки колекції для створення нових продуктивних та стійких до збудників хвороб сортів. Представлены результаты проявления признака устойчивости к возбудителям мучнистой росы, полосатой, тёмно-бурой пятнистостей, карликовой ржавчины и основных хозяйственно-ценных признаков коллекционных сортообразцов ячменя ярового. Определено устойчивость образцов ячменя к возбудителю мучнистой росы в лабораторных и полевых условиях. Выделено сортообразцы Европрестиж и Якуб с комплексом хозяйственно-ценных признаков. Рекомендовано селекционерам лучшие образцы для создания новых продуктивных и устойчивых к болезням сортов. The paper presents results of expression of resistance against causal agents of powdery mildew, stripe leaf blotch, Helmithosporium leaf blotch, dwarf leaf rust of barley, and main agronomic traits in spring barley collection samples. Spring barley samples resistance against causal agent of powdery mildew under laboratory and field conditions was ascertained. Variety samples Europrestige and Jacobe having complex of agronomic traits were singled out. The best collection samples are recommended for breeding to develop new high productive and disease resistant cultivars.