Особенности роста клеточных линий сои, отобранных на селективных средах, содержащих ионы – ингибиторы нитратредуктазы - Сергеева, Л.Е.; Михальская, С.И.; Тищенко, Е.Н. (Вісник Українського товариства генетиків і селекціонерів, 2008)
На селективной среде с добавлением токсических концентраций оксианионов вольфрама получены устойчивые клеточные линии сои сорта Киевская-27. Отобранные клоны демонстрируют устойчивость более пяти лет. Исследовали рост W – устойчивых линий на различных селективных средах: с оксианионами вольфрама или ванадия и хлоратом калия. В условиях действия любого стрессового фактора данные линии сохраняли нормальный рост. Рост клонов на селективных средах, содержащих только нитратную форму азота, может указывать на отбор нового типа нитратредуктазы. На селективному середовищі, яке містило токсичні концентрації оксианіонів вольфраму отримано стійкі клітинні лінії сої сорту Київська – 27. Відібрані клони демонструють стійкість більше п'яти років. Досліджували ріст W – стійких ліній на різних селективних середовищах: з оксианіонами вольфраму або ванадію та з хлоратом калію. За умови дії будь – якого стресового чинника дані лінії зберігали нормальний ріст. Ріст клонів на селективних середовищах, які містять тільки нітратну форму азоту, може вказувати на відбір нового типу нітратредуктази. On the selective medium with toxic concentration of tungstate oxyanions the resistant cell lines of soybean cv.Kievskaya-27 were obtained. The selected clones demonstrate their resistance more than five years. It was investigated the growth of W-resistant lines during their cultivations on various selective media: with the addition of tungstane or vanadium oxyanios and potassium chlorate. These lines retained the normal growth under stress pressure of any agent. The clones proliferation on selective media with only nitrate form of the nitrogen is a possible mark of the selection of the new type of the nitrate reductase.