Исследование динамических параметров вибрационной машины для уплотнения строительных смесей - Басараб, В.А. (Прикладная механика, 2020)
Цель работы заключается в исследовании закономерностей взаимодействия строительной смеси с рабочим органом электромагнитной ударно-вибрационной установки и определении расчетных зависимостей параметров машины при условиях высокой эффективности уплотнения и минимальных энергозатрат. Досліджено взаємодію будівельної суміші з робочим органом електромагнітної ударно-вібраційної установки в процесі віброущільнення. Фізичну модель будівельної суміші представлено у вигляді системи з розподіленими параметрами. Створено дослідно-експериментальний стенд, що включає ударно-вібраційну установку та апаратуру прийому, запису та аналізу даних. Проведено комплекс експериментальних досліджень і отримано значення переміщення та зсуву фаз шарів будівельної суміші в умовах віброущільнення. Для аналізу основних параметрів взаємодії системи «робоче середовище – машина», застосовано чисельну методику розрахунку. Здійснено спектральний аналіз напружено-деформованого стану бетонної суміші та отримано закономірність його зміни в процесі ущільнення. Проведено математичне моделювання та отримано стійкий полічастотний режим руху ударно-вібраційної машини. Запропоновано нову конструкцію вібраційної машини. An interaction between the building mixture and working platform of the electromagnetic shock – vibration machine under conditions of vibrocompacting is studied. The physical model of building mixture is represented as a system with distributed parameters. The laboratory-test stand is constructed which includes vibroimpact set and PC – based data acquisition system. A complex of experimental research is carried out and the values of displacement and phase shift of layers of the building mixture in the conditions of vibrocompacting are obtained. The numeral technique for a calculation of the main parameters of”work environment-machine” system in conditions of interaction is used. A spectral analysis of the stress-strain state of a concrete mixture is carried out and regularity of its change in the process of vibrocompacting is carried out. A mathematical modeling is realized. A stable poly-frequency mode of motion of the shock – vibration machine is obtained. A new design of the vibration machine is proposed.