Джузеппе Гарібальді: морськими шляхами в Україну (1824–1834 рр.) - Варварцев, М. (Міжнародні зв’язки України: наукові пошуки та знахідки, 2013)
У статті розглядається ранній період (1824–1834 рр.) біографії
видатного громадсько-політичного і військового діяча Джузеппе Гарібальді, історія його морських плавань «на Схід» й перебування в Одесі,
Таганрозі, Керчі. Аналізується його участь в освоєнні шляхів міжнародної торгівлі між країнами Середземномор’я і Північною Україною.
Особливу увагу приділено знайомству Гарібальді-мореплавця із становищем і боротьбою пригноблених народів Європи й приєднанню його до
національно-визвольної організації «Молода Італія». В статье рассматривается ранний период (1824–1834 гг.) биографии
выдающегося общественно-политического и военного деятеля Италии
Джузеппе Гарибальди, история его морских плаваний «на Восток» и
пребывание в Одессе, Таганроге, Керчи. Анализируется его участие в
освоении путей международной торговли между странами Средиземноморья и Южной Украиной. Особое внимание уделено знакомству
Гарибальди-мореплавателя с положением и борьбой угнетенных народов
Европы и присоединению его к национально-освободительной организации «Молодая Италия». The article researches early period of the biography of the Italian and
world-famous figure Giuseppe Garibaldi, especially his voyages to Ukraine in
1824–1834 and his staying in Odessa, Taganrog, Kerch. It deals with his
participation in development of mercantile navigation between Mediterranean
countries and the Ukrainian South. Particular attention is paid to acquaintance
with the state of oppressed peoples in Europe and to his entry into the
«Young Italy» patriotic society.