"Мосульське питання” у близькосхідній дипломатії Великої Британії та США в 1920-і роки - Тюкалов, М. (Міжнародні зв’язки України: наукові пошуки та знахідки, 2013)
Стаття присвячена комплексному дослідженню нафтового фактору,
який мав вплив на зовнішню політику Великої Британії та США на
Близькому Сході у 1920-ті рр. Предметом вивчення є політичні розбіжності між США та Великою Британією відносно близькосхідної
політики. Документально підтверджено, що між державами відбувалася
жорстка боротьба за месопотамський нафтовий ринок, хоча між
політиками не існувало суттєвої різниці відносно зовнішньополітичного
курсу на Близькому Сході з метою захисту інтересів вітчизняних
нафтопромисловців у Іраку і Туреччині. Статья посвящена комплексному исследованию влияния нефтяного
фактора на внешнюю политику Великобритании и США на Ближнем
Востоке в 1920-е гг. Предметом изучения являются политические
разногласия относительно ближневосточной политики правящих кругов
США и Великобритании. Документально подтверждено, что между
США и Великобританией шла жёсткая борьба за Месопотамский
нефтяной рынок, но между политиками США и Великобритании не было
существенной разницы в выработке внешнеполитического курса на
Ближнем Востоке с целью защиты интересов отечественных нефтепромышленников в Ираке и Турции. The article is devoted to the complex research of influence of the oil factor
on the foreign policy of Great Britain and the U.S.A. in the Middle East in
1920-s. Political contradictions in the Middle East policy are examined. The
special attention is paid to the process of forming new content struggle for oil
market in Iraq and Turkey between the U.S.A. and Great Britain. It is proved
that there wasn`t difference between conceptions of American government and
British politics. They formed foreign policy course in order to preserve
interests of native oil industry business and to supply imperial interests.