Велика Британія та проблеми перебудови Близького Сходу в контексті "східного питання" (20-ті рр. ХХ ст.) - Тюкалов, М. (Міжнародні зв’язки України: наукові пошуки та знахідки, 2014)
Стаття присвячена близькосхідній політиці провідних світових держав у 20-ті рр. XX ст. Перша світова війна загострила проблему
геополітичного статусу близькосхідних територій. Розбудова нових
шляхів сполучення та інтереси нафтових трестів головним чином формували зовнішню політику республіканської Туреччини. Автор статті
проаналізував зовнішньополітичну концепцію Кемаля Ататюрка крізь
призму дипломатичних відносин, систематизував дипломатичну практику Великої Британії і визначив статус Турецької республіки як
результат цих зовнішніх відносин. Статья посвящена ближневосточной политике ведущих мировых
держав в 20-е годы ХХ столетия. Первая мировая война обострила
проблему геополитического статуса ближневосточных территорий.
Расширение новых путей сообщения и интересы европейских нефтяных
трестов, главным образом, формировали внешнюю политику республиканской Турции. Автор статьи проанализировал внешнеполитическую
концепцию Кемаля Ататюрка сквозь призму дипломатических отношений, систематизировал дипломатическую практику Великобритании
и определил статус Турецкой республики как результат внешнеполитических связей. The article is devoted to the foreign policy of the leading states in the
Middle East (20-s of XX century). The First World War sharpened the problem
of the Middle East geopolitical status. The extension of new ways of
communication and European oil trusts interests, mainly, formed foreign
policy of Republican Turkey. Ataturk’s conception of foreign policy is analyzed
in the light of diplomatic relations. There’s given a system of diplomatic
practice among Great Britain and European states to define the status of
Turkish republic as a result of international relations in the Middle East.