Джованні Казаретто: листи про наукову експедицію до Криму й Південного Подністров'я (1836 р.) - Бацак, К. (Міжнародні зв’язки України: наукові пошуки та знахідки, 2014)
Cтаття присвячена дослідженню маловідомої сторінки біографії
італійського природодослідника Джованні Казаретто — його подорожі
до Криму та Південного Подністров’я влітку 1836 р. Протягом поїздки
він зібрав гербарії рослин, а також, у своїх листах, зробив короткий
огляд природних ресурсів, описав деякі місцеві античні та середньовічні
старожитності, відзначив наслідки діяльності імперської російської
влади, політика якої в Криму спричинилася до його демографічного,
культурного та господарського занепаду. Статья посвящена исследованию малоизвестной страницы биографии
итальянского естествоиспытателя Джованни Казаретто — его путешествию в Крым и Южное Приднестровье летом 1836 г. Во время
поездки он собрал гербарии растений, а также, в своих письмах, сделал
краткий обзор природных ресурсов, описал некоторые местные античные и средневековые памятники, отметил последствия деятельности имперских российских властей, политика которых в Крыму привела к его демографическому, культурному и хозяйственному упадку. The article is dedicated to the unknown page of the Italian naturalist
Giovanni Casaretto’s biography. Particularly, his travel to the Crimea and the
South Dniester area in the summer 1836 has been investigated. During this
journey he collected herbariums and, in his letters, he made a brief survey of
the natural resources, described some of the local ancient and medieval relics
and monuments, and also pointed the consequences of the Russian empire
officials’ policy in the Crimea that led to demographic, cultural and economy
decays of that region.